El nou rei farà el seu primer discurs davant diputats i senadors.
El nou rei farà el seu primer discurs davant diputats i senadors.
Madrid

Felip serà proclamat rei el 19 de juny en una cerimònia laica i austera

L'acte serà similar a la proclamació del rei Joan Carles, però no hi haurà una missa posterior

RedaccióActualitzat

La Casa del Rei ha anunciat que Felip VI serà proclamat en una cerimònia laica i sense grans ostentacions. El nou rei serà coronat en una sessió solemne de les Corts al Congrés dels Diputats el 19 de juny, festiu a la Comunitat de Madrid per la celebració de Corpus. L'acte se celebrarà dies després que el Congrés i el Senat hagin aprovat la Llei Orgànica d'Abdicació de Joan Carles i anirà seguit d'una desfilada militar a les portes de les Corts. No hi haurà una missa posterior, a diferència de l'entronització del 1975.

La Zarzuela ha aclarit que Felip VI serà rei des del mateix moment que es publiqui en el Butlletí Oficial de l'Estat la llei d'abdicació, un cop l'hagi firmat el rei Joan Carles en una sessió solemne al Palau Reial que s'assemblarà a la cerimònia de signatura del Tractat d'Adhesió d'Espanya a la Comunitat Econòmica Europea, l'actual UE, el 12 de juny de 1985.

Els detalls de la proclamació no estan del tot tancats, però es preveu que l'acte tingui un format similar al de la proclamació del rei Joan Carles I. El president del Congrés, Jesús Posada, farà un discurs, seguit del jurament de Felip VI previst a la Constitució i on es comprometrà a "complir fidelment de les seves funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis i respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes".

En aquesta sessió conjunta de les Corts no hi haurà, per raons d'espai, presència de dirigents internacionals ni d'altres cases reials. No s'ha concretat si hi seran presents les seves germanes, Elena i Cristina, o els seus pares, Joan Carles i Sofia. També es dóna per segur que els nous reis aniran el 4 d'agost als actes convocats a la ciutat belga de Lieja amb motiu del centenari de la Primera Guerra Mundial.

Un discurs per avançar les seves idees

Després, el nou rei, vestit amb l'uniforme de capità dels exèrcits com a cap suprem de les Forces Armades, farà la seva primera intervenció davant de diputats, senadors i representants de les altes institucions de l'Estat. Segons fonts de La Zarzuela, aquest discurs mostrarà les idees que el rei Felip VI té per al seu regnat.

Al seu full de ruta, el nou monarca fixarà, entre altres coses, quin paper tindran Joan Carles i Sofia. La decisió es prendrà sempre d'acord amb el govern. El que ja se sap és que tots dos seguiran vivint al Palau de La Zarzuela i, com a membres de la nova família reial, continuaran rebent una assignació dels Pressupostos Generals de l'Estat, que Felip VI haurà de determinar.

Un cop proclamat, el nou monarca dedicarà els mesos de juliol i agost a fer diversos viatges de presentació per Espanya i per l'estranger. Entre les primeres destinacions, hi ha França, Portugal i el Marroc.

Des d'aquest moment, la infanta Elionor es convertirà en princesa d'Astúries. Aleshores, i per motius de seguretat, no podrà viatjar al mateix avió que el seu pare. Elionor heretarà la resta de títols lligats a l'hereu de la corona, com el de princesa de Viana i de Girona, entre altres.

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut