El puny amunt en contra del feixisme, aquest dissabte a Roma (Remo Casilli/Reuters)

"Feixisme mai més": Itàlia reclama la il·legalització de les organitzacions neofeixistes

50.000 italians segons la policia -100.000 segons els organitzadors- s'han manifestat pels carrers de Roma, una setmana després de l'assalt feixista a la seu d'un sindicat

Jordi Brescó MontserratActualitzat

"Amb els feixistes no hi parlem des del 25 d'abril de 1945", es llegia a la pancarta que ha encapçalat la manifestació que ha recorregut els carrers de Roma aquest dissabte.

El missatge és clar i contundent: els grups neofeixistes no són interlocutors vàlids i haurien de ser il·legalitzats. És la mesura que han exigit 50.000 italians -100.000 segons els organitzadors-, en una protesta organitzada per diversos sindicats.

I és que aquests organismes estan en el punt de mira d'un neofeixisme creixent a Itàlia. El sindicat principal del país, la Confederació General Italiana del Treball (CGIL) va patir la setmana passada un atac a la seva seu romana, amb nombroses destrosses materials.

Va ser el colofó final d'una manifestació organitzada pel partit neofeixista Forza Nuova, que amb l'excusa de les protestes en contra del passaport Covid va liderar un vespre de caos i destrosses a la capital italiana.

Manifestants assaltant la seu del sindicat CGIL a Roma (Reuters)


Passaport per protestar

Des de l'inici de la pandèmia, el neofeixisme ha estat al davant de les manifestacions que protestaven contra les restriccions anti-Covid.

Ara que el govern ha adoptat una de les postures més restrictives d'Europa pel que fa a l'obligatorietat del passaport Covid, el neofeixisme és més present que mai en les manifestacions antigovernamentals repartides pel territori.


Una manifestació molt política

Els sindicats han estat els que han portat la veu cantant en la manifestació que ha acabat a la plaça San Giovanni, escenari de reivindicacions emblemàtiques.

El secretari general de la CGIL, Maurizio Landin, ha defensat el paper dels sindicats, gràcies a la unió dels quals -ha dit- "el país pot caminar unit per defensar la Constitució i la democràcia".

"De la solidaritat hem de passar a l'acció concreta."

Els colors de diferents sindicats italians, durant la manifestació d'aquest dissabte (Angelo Carconi/EFE)

En les protestes d'aquest dissabte s'ha passat llista dels partits polítics presents: diumenge i dilluns, Itàlia vota en les eleccions municipals, i els partits han volgut deixar clara la seva postura respecte a l'auge del neofeixisme.

Hi han estat els líders del Partit Democràtic i Giuseppe Conte, el cap del Moviment 5 Estrelles. Ni rastre, però, dels líders de la dreta: ni Matteo Salvini, de la Lliga, ni Giorgia Meloni, dels Germans d'Itàlia, ni Silvio Berlusconi, fundador de Forza Italia.

ARXIVAT A:
ItàliaFeixisme
Anar al contingut