Feijóo no espera pactes d'estat "amb aquest PSOE" i Bolaños el culpa del bloqueig al CGPJ

Indignació al Consell General del Poder Judicial després que s'hagi tornat a encallar la renovació de la judicatura

RedaccióActualitzat

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha allunyat la possibilitat d'assolir pactes amb l'actual PSOE després d'haver suspès les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial.

Ho ha fet malgrat les crítiques que li han dedicat els socialistes i fins i tot el president interí del poder judicial, Rafael Mozo, que s'ha mostrat "indignat" per la suspensió de les converses.

També des d'Europa, la Comissió Europea ha donat un toc d'alerta a Espanya i insta l'Estat a desencallar la qüestió, que qualifica de prioritària.

Sigui com sigui, el líder del PP ha avisat el govern espanyol que hi ha "moltes coses negociables en democràcia", però l'Estat "no n'és una" i la justícia n'és un "cas paradigmàtic".

Es refereix de nou, així, a l'últim argument esgrimit pel PP per trencar les negociacions: la posició favorable del PSOE a reformar el Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició.

"Sé que els ciutadans enyoren acords i pactes d'estat, jo també, i estic segur que arribaran amb aquest PP i amb un altre PSOE", ha afirmat Feijóo en un esmorzar informatiu del diari El Correo a Vitòria.

Segons Feijóo, Sánchez ha fet seva la "deslegitimació de l'Estat" de l'"independentisme radical que s'entestava a dir que la Transició era la mera continuació del franquisme" i, per tant, s'havia de "debilitar a poc a poc".

Una "estranya conversió", diu Feijóo, que no sap si és per "convicció profunda" o per "mer oportunisme" per mantenir-se al poder.

Per això insta el líder socialista a decidir entre les aliances amb l'independentisme o amb el PP, i assegura que mai no li "tremolaran les cames" per defensar la Constitució.

Abans de suspendre la negociació, Feijóo va estar en contacte amb diversos dirigents de la seva formació, però ha assegurat que la decisió la va prendre ell, "com corresponia".

Ho ha explicat després que Isabel Díaz Ayuso afirmés aquest dijous que havia dit "el que correspon a qui correspon", insinuant que l'havia pressionat en aquest sentit.

Fonts socialistes han assegurat a l'agència EFE que qui mana al PP és Ayuso i no Feijóo, i que és ella qui va "tombar" no només la negociació per renovar el Consell General del Poder Judicial, sinó també el mateix líder del seu partit.


L'acord s'havia de fer públic aquesta setmana

Mentre Feijóo insisteix a refredar el pacte, el negociador de l'acord pel cantó socialista, Félix Bolaños, ha assegurat que fins i tot s'havia tancat la data per fer-lo públic aquesta setmana, dimarts o bé divendres.

"Dimarts ens van començar a donar allargues i aquest dijous van trencar les negociacions unilateralment", ha afirmat el ministre de la Presidència en una entrevista a RAC1.

Bolaños assegura que La Moncloa manté la intenció d'adaptar el delicte de sedició a estàndards europeus i creu que "Feijóo no aguanta les pressions de la dreta més extrema" i "ha perdut tot el crèdit com a dirigent d'una dreta democràtica".

Tot i això, el ministre ha remarcat que la discrepància del govern espanyol amb l'independentisme "és molt profunda", però "l'única solució a Catalunya passa pel diàleg i buscar acords transversals i majoritaris".

Rivera s'obre ara a pactar també amb el PSOE si assumeix propostes per frenar Torra
És l'enèsim bloqueig per a la renovació del CGPJ (EFE)


La indignació del president interí

El president interí del Consell General del Poder Judicial, Rafael Mozo, s'ha mostrat indignat pel que ha passat les últimes hores i ha exigit a tots dos partits que reprenguin les converses per complir amb la Constitució.

"M'ha estranyat enormement i la meva preocupació al llarg d'aquests dies i mesos s'ha aguditzat", ha expressat en una entrevista a la Cadena SER, en què a més ha reiterat que aquesta situació "danya el funcionament de la justícia", cosa que ha qualificat de "molt greu". "La crisi institucional és profunda", remarca.

"Per sobre de tot hi ha el compliment de la justícia" i la Constitució, ha insistit Mozo, sense entrar a valorar si és o no correcte que el PP trenqui les converses per la posició del PSOE respecte al delicte de sedició.

"En qüestions polítiques no hi vull entrar, hi ha hagut altres ocasions en què ja s'ha pogut renovar" el Consell, ha indicat.


Quatre anys caducat i diversos intents frustrats de resoldre-ho

La renovació del Consell estava a tocar, però no és la primera vegada que acaba frustrat a última hora.

El novembre del 2018 --quan el Consell acabava el mandat-- PSOE i PP estaven molt a prop de tancar un acord, però el missatge de WhatsApp del senador del PP Ignacio Cosidó, afirmant que controlarien el Suprem per darrere, va trencar la renovació.

Un altre intent arriba el setembre del 2020. Pedro Sánchez i aleshores Pablo Casado comencen a desencallar les converses, però la fugida del rei emèrit i les crítiques de Pablo Iglesias demanant un referèndum sobre la monarquia no van agradar gens a Casado, que es va aixecar de la taula.

L'any següent, el febrer del 2021. Amb l'acord molt a prop, les negociacions salten pels aires quan Podem exigeix que el progressista José Ricardo de Prada estigui a l'òrgan dels jutges. De Prada va ser magistrat d'un dels judicis de la Gürtel.

I l'últim sotrac, el d'aquesta setmana. El resultat és que el Consell General del Poder Judicial, nomenat en l'època Rajoy, segueix regint: ni la dimissió del seu president, Carlos Lesmes, ni els advertiments de Brussel·les han aconseguit de moment que els dos grans partits renovin l'òrgan caducat.

ARXIVAT A:
JudicialPPPSOESedicióPedro SánchezCGPJAlberto Núñez Feijóo
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut