Operació de la Guàrdia Civil a Andalusia contra el tràfic de marihuana (EuropaPress/Guàrdia Civi)

Feien passar marihuana per paquets d'ajuda a Ucraïna per distribuir-la per Europa

Els 30 detinguts transportaven la droga des d'Andalusia en furgonetes que simulaven formar part d'una caravana solidària per evitar els controls policials i fronterers

Actualitzat

La Guàrdia Civil ha desmantellat a Andalusia una xarxa de tràfic de marihuana que enviava la droga camuflada en el transport d'ajuda humanitària a Ucraïna.

En l'operació, anomenada Marlin, s'han detingut 30 persones de diferents nacionalitats --de nacionalitats ucraïnesa, alemanya, espanyola i marroquina. La marihuana provenia de diverses plantacions repartides per tot el territori andalús i s'han fet 19 escorcolls a Màlaga, Granada, Còrdova i Sevilla. S'hi han intervingut 800.000 euros, sis armes de foc, 30 quilos de marihuana i 2.500 plantes.

La droga l'empaquetaven i enviaven com a provisions i ajut humanitari a Ucraïna. Les caixes es transportaven en furgonetes que simulaven formar part d'una caravana solidària amb el poble ucraïnès, i així pretenien evitar els controls policials i fronterers.

Els investigadors van detectar a la Costa del Sol un grup que recopilava quantitats importants de marihuana i després l'enviava a diferents països d'Europa, segons ha informat la Guàrdia Civil. Van observar que recollien la marihuana ja envasada, a diferents punts d'Andalusia. Prenien fortes mesures de seguretat per transportar-la i l'emmagatzemaven en un pis de la localitat de Mijas, a Màlaga.

D'altra banda, la Guàrdia Civil també va localitzar a Fuengirola, a Màlaga, dues furgonetes matriculades a Ucraïna amb un total de 109 quilograms de marihuana envasada al buit i camuflada en caixes de cartró. Els quatre ocupants dels vehicles van ser detinguts

 

11 detinguts i 800.000 euros decomissats

La Guàrdia Civil ha dividit l'operació en dues fases a causa de l'envergadura de l'organització. En una primera fase, els investigadors van dur a terme 11 registres domiciliaris a la província de Màlaga. Entre el material requisat destaquen uns 800.000 euros en diners en efectiu --740.400 euros i 25.250 dòlars americans--, 20 quilograms de cabdells de marihuana, 1.000 plantes de cànnabis i una arma curta de foc, així com tota mena de material policial --armilles antibales i dispositius de seguiment GPS.

En aquesta primera fase es va procedir a la detenció d'11 persones per delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d'armes i defraudació de fluid elèctric, entre d'altres.

Troben dues furgonetes amb més de 100 kg de marihuana camuflada en caixes d'ajuda a Ucraïna (EFE/Guàrdia Civil)

Detenció de 14 persones més

A causa de la magnitud de l'organització, part de les actuacions es van reservar per a una segona fase. En aquesta ocasió, la Guàrdia Civil va detenir 14 proveïdors de les substàncies estupefaents, localitzats a les províncies de Granada, Còrdova i Sevilla.
En els 8 escorcolls que es van fer, la Guàrdia Civil va intervenir 1.500 plantes de marihuana, 10 quilograms de marihuana envasada, cinc armes de foc i 15.000 euros en efectiu.

Durant les detencions, dos dels investigats van intentar fugir, i van arribar a envestir un vehicle policial ocupat per dos agents, que es van fer lesions lleus. Finalment, van ser detinguts i acusats per un delicte contra la seguretat viària i un altre d'atemptat contra agents de l'autoritat.
 

ARXIVAT A:
DroguesGuàrdia CivilAndalusiaUcraïna
Anar al contingut