Fase 1: botigues sense cita prèvia, ITV, instal·lacions esportives a l'aire lliure

Els ajuntaments decidiran quan poden tornar els mercats ambulants a l'aire lliure i l'assistència als enterraments es limita a 15 persones

Actualitzat

La fase 1 permet obrir els comerços sense cita prèvia, un respir per un sector especialment afectat per l'emergència econòmica generada per la Covid-19.

En aquesta fase, que a partir de l'11 de maig ja afectava a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i la regió de l'Alt Pirineu i Aran ,es redueixen les restriccions. Ara també afecta a les regions sanitàries de Lleida, Girona, Catalunya Central, Alt Penedès i Garraf.

Tots els comerços i locals d'activitats de serveis professionals de menys de 400 metres quadrats podran obrir sense reserva de cita prèvia. En queden exclosos encara els negocis que es trobin dins de parcs o centres comercials sense accés directe i independent des de l'exterior.

(ACN)

Obertura d'instal∙lacions espor­tives a l'aire lliure, sense públic, i per a esports on no hi hagi contacte, com ara tennis o at­letisme. Es permetrà l'activitat individual en gimnasos, amb menys aforament i sense la possibilitat d'usar els vestidors

ITV i concessionaris

Podran obrir els concessionaris d'automoció, les estacions d'inspecció de vehicles (ITV), els centres de jardineria i vivers de plantes "sigui com sigui la seva superfície útil", mitjançant la utilització de cita prèvia.

També podran obrir les administracions de loteria i entitats concessionàries de joc públic d'àmbit estatal.

En tots ells s'hauran de reservar horaris d'atenció prioritària a les persones majors de 65 anys.

Els vivers de plantes i flors poden reobrir en els municipis que passin a la fase 1 del desconfinament (Pixabay)
Els vivers de plantes i flors poden reobrir en els municipis que passin a la fase 1 del desconfinament (Pixabay)

Mises i vetlles

Les misses s'han de celebrar amb una distància de seguretat d'una persona per banc o sinó d'un metre entre cada fidel. No es podran utilitzar els exteriors per a la celebració d'actes de culte. En tot cas, l'església segueix mantenint la dispensa d'assistir a missa durant aquest període.

En totes les activitats s'haurà de reduir l'aforament a un 30% del que era habitual abans de l'estat d'alarma i garantir una distància mínima de dos metres entre clients.

Els enterraments es limiten a un màxim de 15 persones, sense comptar el sacerdot i als tanatoris fins a les 15 persones a l'aire lliure i 10 en espais tancats.

Recollida de productes

Segons el BOE, tots els establiments i locals que puguin procedir a la reobertura al públic "podran establir, si s'escau, sistemes de recollida en el local dels productes adquirits per telèfon o en línia, sempre que garanteixin una recollida esglaonada que eviti aglomeracions en interior del local o el seu accés".

Tots aquests comerços hauran d'aplicar les mateixes mesures d'higiene i desinfecció que van aplicar els que van obrir en la fase 0:

Mercats ambulants

-Els ajuntaments decidiran quan poden tornar els mercats ambulants a l'aire lliure i delimitaran les distàncies entre parades "per garantir la seguretat entre treballadors, clients i vianants". Es limita a un 30% l'aforament màxim d'aquests mercats.

Una imatge d'arxiu del mercat municipal de Torrefarrera
Una imatge d'arxiu del mercat municipal de Torrefarrera (ACN)

El BOE del 9 de maig passat especifica que els municipis hauran de comunicar aquesta decisió a l'òrgan competent en matèria de sanitat de la comunitat autònoma. Es donarà preferència als mercats de productes alimentaris i de primera necessitat i s'haurà de garantir que els consumidors no podran manipular els aliments exposats.  

S'haurà de marcar al terra o assenyalar amb balises la distància de seguretat interpersonal de dos metres entre clients.

 

 

Butlletí Oficial de l'E... by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
DesescaladaFases de la desescaladaCoronavirus ComerçEstat d'alarma
Anar al contingut