Refugiats ucraïnesos, obligats a marxar dels hotels on viuen per l'arribada de turistes

Creu Roja els proposa traslladar-se a altres comunitats, però moltes famílies ja tenen els fills escolaritzats i ho rebutgen

RedaccióActualitzat

Estan a punt de complir-se tres mesos de la guerra a Ucraïna, i els milions de persones que n'han hagut de fugir encara troben moltes dificultats per establir-se als països d'acollida, també aquí.

Ara, amb l'arribada de l'estiu, centenars de refugiats ucraïnesos que s'allotgen en hotels catalans s'hauran de traslladar a altres llocs fins i tot fora de Catalunya. La raó és l'inici imminent de la temporada turística i les reserves que tenen aquests establiments.

A Catalunya hi han arribat més de 30.000 ucraïnesos fugits de la guerra, i ara una bona part té el seu futur als llimbs. Alguns només hi han estat uns dies de pas, altres s'han allotjat en cases de familiars o particulars que els han cedit un habitatge, i a més de 9.000 se'ls ha allotjat en hotels gestionats per la Creu Roja. A 4.000 se'ls ha traslladat a altres comunitats de l'Estat i ara en queden 5.200.

 


Els hotels necessiten espai

La majoria d'aquests refugiats estan acollits al programa de la Creu Roja i s'allotgen en hotels i albergs. Però ara, a alguns dels que s'allotgen en hotels de la costa catalana se'ls demana ara que també facin les maletes perquè comença la temporada turística i els hotelers reclamen més espai.

El resultat és que els refugiats, que no fa ni tres mesos que són aquí, han de marxar fora de Catalunya, tot i que en molts casos ja tenen els fills escolaritzats aquí. El Ministeri, que és qui gestiona aquest programa d'acollida, els ha buscat allotjament en altres punts de l'Estat: han de fer un nou viatge, i tornar a començar una adaptació.


Calella i la Pineda, entre altres casos

A Calella, diversos hotels han acollit des del març fins a 1.500 ucraïnesos que fugien de les bombes i de la guerra. Ara, però, molts estan sent  distribuïts a altres parts de Catalunya o de l'Estat. Se senten molt agraïts per l'acollida que han rebut. Per això, i per fer pinya també entre els nens escolaritzats al poble, han creat espectacles per compartir la seva cultura amb la població local.

Hi ha famílies que han escolaritzat els fills i ara han de canviar de població (TV3)

Ara les famílies no volen marxar, per la salut mental dels seus fills. Ho explica a TV3 Tatiana Kniazskai.

"Tenien molt trauma psicològic. Primer la guerra, després un viatge molt llarg. I ara, que tot anava bé..."

Una altra de les refugiades que es queda, Kàtia Kasturi, remarca que són persones que han passat una guerra, que ara per fi s'han tranquil·litzat, han fet amics, i els nens van a escola. "Esperem que no els facin marxar d'aquest hotel", diu als micròfons de TV3.

En aquesta població, unes 540 persones estan pendents ara mateix del seu destí. Montse Mateu, regidora d'Educació i de Solidaritat i Cooperació, diu que no se sap què passarà.

"La Creu Roja tampoc no ho sap, avui poden rebre indicacions del Ministeri que demà un grupet de 40 persones marxin a Tarragona o Granada"

Davant d'aquesta situació, hi ha famílies que han decidit no marxar. Això suposa perdre tota l'ajuda del programa de l'Estat i haver-se de buscar la vida. Irina Xalamova ha explicat el seu cas a TV3:

"Ahir la Creu Roja ens va esborrar del programa de protecció i ens vam quedar fora de l'hotel amb els nostres nens"

El director de l'escola dels nens els ha pagat una nit d'hotel i aquest divendres acudien a serveis socials per buscar ajuda. L'Ajuntament de Calella assegura que es buscaran els recursos necessaris i no es deixarà ningú al carrer.

Mentrestant, els ucraïnesos allotjats als hotels de la Costa Daurada veuen com el programa de la Creu Roja amb aquests hotels acaba el 12 de juny. Alguns ja han trobat feina, i també n'hi ha que tenen els fills escolaritzats.

Uliana Shemeliuk i Nelli Solobodianiuk, de l'Associació d'Ucraïnesos de Salou, recorden que aquestes persones es pregunten cada dia què els espera l'endemà, on aniran, fins quan hi podran viure. Per això demanen que, almenys, se'ls doni informació que els doni, almenys, una mica de tranquil·litat.


Buscant alternatives

La Creu Roja, que és qui s'ocupa de la distribució dels refugiats, agraeix la predisposició dels hotels, però entén que tenen uns compromisos previs a aquest conflicte, i que els han d'atendre. Ho explica el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist:

"Ens estan ajudant a obrir altres hotels i nosaltres també estem buscant llocs menys massificats. Tenim la dificultat de traslladar persones, però al mateix temps tenim una oportunitat, perquè la seva integració serà més bona en llocs més reduïts"

Tot plegat, en una contrarellotge per a centenars de persones que no poden tornar al seu país i necessiten una alternativa on viure, no se sap per quant de temps.

 

ARXIVAT A:
RefugiatsUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut