El centre d'acollida de Collserola, ara tancat
El centre d'acollida de Collserola, ara tancat

Fan fora la directora del centre d'acollida de Collserola per utilitzar recursos per a ús propi

L'entitat considera acreditat que va utilitzar recursos de l'equipament, amb un finançament públic de 3 milions d'euros, per a usos personals, com ara que el xofer l'acompanyés de compres o a la perruqueria

Ferran Moreno GarciaActualitzat

La Creu Roja ha acomiadat qui va ser la directora del dispositiu d'acollida per a menors estrangers a Collserola. Ho ha fet després de considerar acreditat l'ús personal de recursos de l'equipament, com ara el xofer.

TV3 es va fer ressò al febrer de les denúncies que feia més de la meitat de la plantilla. Denunciaven que el xofer havia d'acompanyar la directora de compres, a la perruqueria o a fer-se un tatuatge.

L'entitat també ha suspès de sou i feina durant 14 dies el seu superior directe, el responsable de la unitat de refugi i immigrants, com a mesura disciplinària.


Un equipament clau, amb tres milions d'euros

El Departament de Drets Socials de la Generalitat va crear el dispositiu l'estiu del 2019, en un moment en què arribaven més menors estrangers a Catalunya.

L'equipament es va concebre com el lloc on dur els adolescents durant les primeres hores, perquè no estiguessin al carrer, i després traslladar-los a centres més permanents. Des d'aleshores han passat més de 3.000 menors pel centre.

Va rebre una injecció de diners important, amb dues adjudicacions de tres milions d'euros, destinats també a arreglar part de la masia centenària de Collserola on s'instal·lava el dispositiu.

Alguns treballadors van denunciar al febrer la insalubritat i les males condicions de part de la instal·lació, tal com detalla Najat Tachrifet, integradora social des que es va obrir l'equipament: "Hem arribat a estar sota zero, sense poder donar-los roba, perquè no en teníem, ni tampoc rentadora".

"Els menors es quedaven 3, 4 o 5 dies dormint a terra, sense aigua calenta, sense tenir una temperatura adient."

La Creu Roja va defensar que qualsevol reparació que havia calgut fer s'havia fet i emmarcava els possibles talls d'aigua calenta a moments puntuals de tempestes.

Canvi de localització

Des de principis d'any, el dispositiu s'ha traslladat a Llinars del Vallès, a l'espera d'avaluar si podrà tornar a Collserola si es reprenen algunes obres de condicionament.

El coordinador de la Creu Roja a Barcelona, Ramon Jané, va assegurar a TV3 que tan bon punt la direcció de l'entitat va tenir coneixement de les denúncies dels treballadors es van activar tots els mecanismes amb Drets Socials per trobar una alternativa.

De moment, el dispositiu seguirà com està i no s'hi albiren canvis propers.

ARXIVAT A:
CorrupcióMigracions
Anar al contingut