Famosos condemnats per violació, un perfil que xoca i dificulta les denúncies

Experts expliquen per què xoca pensar que un famós pot ser un agressor sexual i com aquesta reacció dificulta les denúncies i posa la pressió en la víctima

Laia Mestre SopeñaActualitzat

Robinho, exjugador del Reial Madrid i el Manchester City, condemnat a 9 anys de presó a Itàlia per un delicte de violència sexual. També nou anys per als tres exjugadors de l'Arandina Club de Futbol acusats d'agressió sexual a una menor de 15 anys. Santi Mina, exjugador del Celta, condemnat a quatre anys de presó per abús sexual. 

Només són un exemple dels múltiples casos recents que hi ha hagut d'agressions perpetrades per estrelles del món del futbol. L'última denúncia implica Dani Alves a Barcelona, un cas que encara està pendent de judici.

L'exjugador blaugrana està en presó preventiva sense fiança per risc de fuga, pels nombrosos indicis recollits contra ell que aporten les gravacions de les càmeres de seguretat del local, i per les múltiples contradiccions durant la seva declaració.

Alves va donar fins a tres versions diferents dels fets, segons fonts pròximes al cas, que afirmen que el jugador se sentia impune pel fet de ser una estrella mediàtica.

La barreja entre fama i agressions xoca i sovint es posa més l'accent en la víctima. Júlia Humet, advocada especialista en violències masclistes, reconeix que a priori "no encaixa aquesta idea que tenim d'agressor amb aquesta persona d'èxit, una persona amb reconeixement".

"No ens quadra, i això fa que ens consti més creure'ns el relat de la víctima. Ho posem tot en dubte."

Per Humet, el que es fa és responsabilitzar les víctimes i fer els ulls grossos davant d'aquest tipus d'agressions. Un qüestionament que fa que moltes dones decideixin no denunciar.

Sovint també es pregunta com una persona amb la vida resolta pot cometre un crim com aquest. La clau està en la relació de poder, segons explica Antonio Andrés Pueyo, catedràtic de la UB i membre del Grup d'Estudis Avançats en Violència.

"El perfil de molts agressors sexuals té aquest component d'egocentrisme, omnipotència, invulnerabilitat. Fins i tot legitimitat. En el fons, la pura essència del masclisme."

Ara, aquests crims es condemnen socialment, però fa uns anys, es tapaven i es legitimaven.

També, cada cop més dones fan el pas de denunciar. Les últimes dades de violència sexual a Catalunya corresponen al període que va del gener al setembre del 2022. Es van presentar 2.839 denúncies. Són, de mitjana, 10 agressions sexuals al dia.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut