Famílies amb fills a casa pel coronavirus tindran ajudes si no poden fer teletreball

L'Estat aprovarà moratòries en el pagament de cotitzacions a la Seguretat Social per als autònoms

RedaccióActualitzat

Més enllà dels efectes sanitaris, el coronavirus obliga a canviar hàbits a l'àmbit familiar. En aquest sentit, el govern espanyol ha anunciat que està concretant una prestació extraordinària de la Seguretat Social per compensar els pares i mares que hagin de perdre hores de feina per cuidar els seus fills mentre duri el tancament de les escoles.

Ho ha avançat aquest dimecres el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, que ha dit que aquesta mesura s'està acabant de dissenyar.

 

 

El ministre ha afirmat, en declaracions a Onda Cero, que la iniciativa es podria aprovar aquest dijous i que el pagament de la prestació aniria a càrrec de l'Estat sense cap cost per part de l'empresa.

Escrivá ha explicat que els pares i mares que hagin de cuidar els seus fills i des de la seva empresa no els puguin oferir altres solucions, com el teletreball, podran demanar una reducció de jornada i la Seguretat Social abonarà aquesta part del salari, a través de l'esmentada ajuda extraordinària. "Això té un cost significatiu però assumible", ha assegurat el titular d'Inclusió.

Segons José Luis Escrivá, el cost de considerar com accident laboral les baixes per contagi o quarantena per coronavirus pot arribar als 50 milions d'euros. I ha recordat que, cada mes, la Seguretat Social gasta 800 milions en prestacions per incapacitat temporal.

El ministre ha fet aquest diagnòstic:

"Aquests fenòmens poden ser molt transitoris i després hi ha efectes de recuperació que compensen en termes d'ingressos. L'efecte net per als comptes públics i per a l'economia l'haurem de jutjar passat un temps suficient. Però a curt termini sí que hi ha un cost que s'assumeix, però per això hi són les polítiques públiques, per absorbir una pertorbació inesperada."

 

Coronavirus: L'Estat oferirà una prestació als treballadors per cuidar els fills
José Luis Escrivá, ministre d'Inclusió i Seguretat Social (Europa Press/Eduardo Parra)


Moratòries en el pagament de cotitzacions

El ministre també ha remarcat que el govern està disposat a aprovar moratòries a les cotitzacions socials d'empreses i autònoms. Aquesta moratòria per als autònoms permetrà0 ajornar el pagament de les quotes fins a un any, sense interessos, ha afirmat José Luis Escrivà. Això ajudarà les empreses a disposar de liquiditat, segons el ministre.

Escrivá ha afegit que, a diferència de la crisi econòmica que va esclatar el 2008, les entitats financeres no actuaran com en aquella ocasió, amb restriccions de crèdit, perquè ha dit que aquella crisi va afectar la seva solvència i la del coronavirus, no.

 

El titular d'Inclusió i Seguretat Social ha subratllat que, més que aplicar grans injeccions de liquiditat, aquesta crisi requereix fer polítiques "extraordinàriament focalitzades i fines" sobre uns sectors determinats. I vaticina: "Per la seva naturalesa, aquest és un episodi passatger. Tindrem X mesos difícils però després en sortirem, i en sortirem rebotant i compensant."


Naturgy ajornarà els rebuts de llum i gas a pimes i autònoms

Davant la crisi del coronavirus, l'empresa Naturgy pensa ajornar a partir d'ara les factures de llum i gas de pimes i autònoms per ajudar els empresaris i emprenedors a pal·liar l'impacte en els seus ingressos. D'aquesta mesura se'n podran beneficiar prop de 250.000 clients, ha informat la companyia.

Segons Naturgy, aquesta decisió s'emmarca dins de les iniciatives específiques de la companyia per ajudar els clients a gestionar l'efecte econòmic en els seus negocis durant aquesta situació excepcional.

Concretament, les factures de les pimes, micropimes, autònoms i petits negocis, com restaurants o perruqueries, que s'acullin al nou pla d'ajuda es podran abonar la segona part de l'any. L'energètica es farà càrrec del cost de les factures aquests mesos, finançarà els seus clients a sis mesos sense interessos, i permetrà així flexibilitat en el pagament de l'energia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Drets laborals
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut