Una mare amb la seva filla a la unitat de cures intensives de l'hospital Indira Ghandi de Kabul (Jorge Silva / Reuters)

Famílies afganeses desesperades per la fam venen fills, sobretot nenes, per alimentar-se

L'ONU alerta que el país podria viure la pitjor crisi humana del món durant l'hivern, amb quasi 23 milions de persones sota el llindar de la fam, 9 d'ells a nivells extrems
Jordi Brescó Montserrat Actualitzat
TEMA:
Afganistan

La situació a l'Afganistan és tan alarmant que els pares d'algunes famílies han hagut de prendre una decisió desesperada: vendre un dels seus fills per poder alimentar els altres.

És el cas de l'Asho, que té 8 anys i ha estat venut a un home de 23 per 3.000 dòlars. O de la Faristheh, de 6 anys, i la seva germana Shokriya, d'un any i mig.

La venda de filles s'ha practicat tradicionalment a l'Afganistan, però la misèria que ha vingut de la mà de la guerra i la sequera ha fet que ara en siguin moltes més i cada vegada més petites.


Camí de la catàstrofe

El Programa Mundial d'Aliments de l'ONU va emetre aquest dilluns un informe on alerta que 22,8 milions d'afganesos podrien trobar-se sota el llindar de fam, 8,7 dels quals ho farien en nivells d'emergència.

Les dades són les pitjors en els deu anys que l'ONU porta duent a terme aquest tipus d'anàlisis a l'Afganistan.

Per primera vegada, aquesta fam també la patiran els residents en entorns urbans; moltes ciutats es situaran al mateix nivell que els pobles rurals, que durant els últims tres anys han sofert sequera.

Dos nadons acabats de néixer a l'hospital Indira Ghandi de Kabul (Jorge Silva / Reuters)



Falta de diners

L'Afganistan pateix una crisi de liquiditat. Als bancs, els usuaris tan sols poden treure 200 dòlars per setmana; els més afortunats. En algunes oficines no hi ha bitllets.

Des de l'ONU reclamen una actuació coordinada a nivell internacional per intentar minimitzar els efectes de la crisi i evitar "una catàstrofe".

"La situació ja era desesperant. Però amb la sequera, el col·lapse dels serveis públics i una crisi econòmica cada vegada més profunda, el país és a la vora del precipici."

Per tal de poder mitigar els efectes de la crisi, l'ONU calcula que es necessiten uns 220 milions de dòlars mensuals. "El mes passat vam aconseguir alimentar 4 milions de persones", ha informat Jean-Martin Bauer, un dels especialistes que han desenvolupat l'informe.

Des de l'ONU, però, alerten que amb aquest tipus d'accions no n'hi ha ni per començar: "És com una gota a l'oceà."

ARXIVAT A:
Afganistan ONU
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut