Falten pediatres als CAPs: 2 de cada 10 visites les fan metges de família

Hi ha moltes dificultats per trobar pediatres que vulguin dedicar-se a la primària

Mònica Bertran / Marta ArrufatActualitzat

Dues de cada deu visites a criatures als Centres d'Atenció Primària les fan metges de família. Hi ha més de 200 places ocupades per metges de capçalera que fan de pediatres. Els llicenciats en Medicina no troben atractiva l'especialitat perquè no els permet fer recerca; de fet, a l'últim examen MIR, només van triar l'especialitat de Pediatria 26 facultatius. 

La població pediàtrica a Catalunya supera el milió d'infants. Per atendre'ls a l'atenció primària actualment hi ha 801 pediatres. Una xifra que no és suficient perquè actualment hi ha 225 metges de família que estan passant consulta a pediatria. Això significa que de cada 10 visites al pediatra, n'hi ha dues que les fan metges de família.

Aquesta situació, lluny de millorar, s'agreujarà

L'any passat van obtenir plaça de MIR de Pediatria 30 metges, i se'n van jubliar 23. Aquest any, només 26 metges han demanat la residència a pediatria i s'han jubilat 26 pediatres. 

Marc Ramentol, director general de Professionals de la Salut, explica que la sanitat primària està desprestigiada: 

"L'àmbit de l'atenció primària sens dubte és un dels més desprestigiats del nostre sistema sanitari. Si augmentem molt les condicions laborals però no augmentem la percepció del professional que en aquell lloc de treball es pot realitzar i pot créixer professionalment, probablement no arribarem a l'objectiu que ens proposem"

 

Una de les mesures amb què el sistema està pal·liant la manca de pediatres de Primària és allargar-los la vida laboral. La Dra. Carme Villanueva, pediatra del CAP de Manso, després de 35 anys ha decidit no jubilar-se encara i explica que l'atenció del pediatra és més efectiva:

"Necessitarà menys proves complementàries, menys derivacions a Urgències, l'hospital o l'especialista és probable que sigui més valent a l'hora de no donar un antibiòtic perquè està més segur del diagnòstic."

 

El Síndic reclama millores en l'atenció pediàtrica

El Síndic s'ha fet ressò dels estudis que comparen models d'atenció primària infantil i en la seva resolució argumenta que els serveis amb una majoria d'especialistes en pediatria garanteixen una millor atenció en temes com ara la salut mental, la vacunació i les mesures de prevenció.També s'ha constatat que redueixen la mortalitat infantil.

Els pediatres deriven menys a subespecialistes, i també hospitalitzen i prescriuen menys. A més, donen una cobertura millor pel que fa a les vacunes.

La dificultat per trobar professionals sanitaris especialistes en pediatria per a l'atenció primària, especialment en zones rurals, s'estén a tot l'estat espanyol i és deguda a múltiples factors: les poques places d'especialitat en Pediatria que s'ofereixen per a la residència MIR i EIR, la manca de rotació en l'atenció primària per a aquesta especialitat, els horaris de l'atenció primària, que dificulten la conciliació en una professió especialment feminitzada, dos de cada tres pediatres són dones, les poques possibilitats de formació i de treball en equip multidisciplinari que sí que es dona als hospitals, i els salaris inferiors als de la xarxa hospitalària.

Es tracta d'una especialització poc atractiva, només el 26% dels pediatres trien exercir en l'atenció primària quan, en canvi, suposa el 80% de l'activitat professional d'aquesta especialitat.

L'Associació Espanyola de Pediatria va emetre un comunicat el passat mes de febrer per defensar el model pediàtric en què assegurava que té més bons resultats sobre la població infantil. Defensa que aquesta atenció ha de ser realitzada pels especialistes en l'atenció i prevenció de la salut infantil i juvenil.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut