Els comentaris al 3cat24

Falta de precaució o de previsió?, el debat dels usuaris del 3cat24

Hores després de la "gran nevada" són molts els ciutadans que encara pateixen els efectes del temporal. El que en un primer moment era només una postal històrica de pràcticament tot Catalunya emblanquinada, amb el pas de les hores es va anar convertint en un autèntic caos que va deixar milers de persones atrapades intentant tornar a casa i alguns, fins i tot, fent nit on van poder. Ara, quan el temporal de neu ja ha amainat, és hora de fer balanç. I és quan s'evidencien les divergències d'opinió. Per alguns dels nostres usuaris, la falta de previsió de les autoritats ha provocat el desgavell. D'altres, en canvi, reclamen més precaució dels ciutadans davant les crides de Protecció Civil.

Actualitzat
Milers de persones dormint en pavellons municipals o en hotels a causa de la nevada que ha afectat bona part de Catalunya. D'altres, atrapats durant hores i hores al volant del cotxe intentant tornar a casa de la feina. Fins i tot alguns nens fent nit a l'escola davant la impossibilitat que els seus pares els poguessin anar a buscar. Això passava mentre una intensa nevada cobria pràcticament tot Catalunya. Però hores després de la nevada, alguns en continuen patint els efectes: hi ha qui no ha pogut sortir de casa per anar a la feina perquè la neu o arbres caiguts impedeixen la circulació; milers de nens s'han quedat sense classe i alguns pares s'han trobat que, després d'aconseguir arribar a l'escola dels seus fills, el centre no podia obrir per falta de llum o de mestres; d'altres encara esperen que la llum torni a les seves cases. Ens ho esteu explicant amb els vostres comentaris al 3cat24

Però què ha passat perquè s'hagi produït aquest caos? Falta de previsió de les autoritats o de precaució dels ciutadans? Aquest és el debat que vosaltres teniu en aquest portal. Uns recordeu que feia dies que s'estava alertant de l'arribada del temporal i demaneu més precaució als ciutadans per evitar en la mesura del que sigui possible empitjorar les complicacions de situacions com la de dilluns:

Així, un usuari diu: "Per al 47. A NY, quan s'anuncia una nevada important es declara l'"snow day" i la gent no va a la feina, es tanquen les escoles, etc. Feia dies que a TV3 i a les ràdios deien que hi hauria problemes. Per què la gent intenta entrar a les rondes sabent que no en sortirà si hi ha algun problema? Per què ningú no porta cadenes al cotxe? Ara, si quan comença a nevar tanquen les entrades a les rondes, tothom a queixar-se... Si se suspenen les classes i després la nevada no és tan important, tots a queixar-se... Les llevaneu han de treballar per restablir la normalitat tan aviat com es pugui, però amb certes prioritats. Si algú decideix viure en una urbanització ja sap què pot passar en casos com aquests. Cal tenir en compte que les previsions del temps aquí són més difícils de fer que a Centreeuropa o a la costa atlàntica dels EUA. Tot això sense treure que les administracions haurien d'actuar més ràpid i informar millor del que va passant a cada moment."

I un altre: "Escric per demanar explicacions a TOTA la gent que no porta cadenes als cotxes o no les saben col·locar i van col·lapsar ahir algunes carreteres catalanes i que a sobre criden perquè algú els socorri. Els IRRESPONSABLES som en primer lloc nosaltres, que sortim havent estat avisats d'un temporal de neu de tres parells de nassos sense tenir ni idea de conduir amb aquestes condicions. Ja està bé de demanar explicacions als altres; una mica d'autocrítica, sisplau. Potser estaria bé fer una enquesta per saber quants catalans saben com s'utilitzen les cadenes i les porten al cotxe?"

En canvi, molts d'altres creuen que les autoritats no han estat a l'altura o bé per falta de previsió o bé perquè, tot i que el temporal aquest cop sí que estava previst, no s'ha sabut com actuar. És el que pensa aquest usuari: "L'actuació ha sigut lamentable. No es va avisar a les escoles que tanquessin abans, el mossos i les grues emportant-se cotxes aquest matí i multant. No és un problema de previsió, és un problema de no tenir idea del que es fa. PD: Jo visc a Sant Genís i passen molts helicòpters però ni una màquina de neu. Crec que com que fa sol esperen que s'arregli tot i ja està."

I aquest altre: "Sembla mentida que visquem al mateix continent que la resta d'Europa. Cauen quatre flocs de neu i ja és la fi del món. Si els serveis Meteo de Catalunya van advertir d'un 'temporal inusual sense precedents', per què no es va donar l'ordre de llançar sal o potassa a les principals vies de comunicació? I on és tota la comunicació als passatgers de Rodalies? i autobusos? En fi, ara diran que no s'ho esperaven, que és un fenomen anormal, etc. Anormal és la classe política que en temps de crisi es dedica a obrir el debat de la independència de Catalunya o si s'han de fer curses de braus. Potser ho fan per desviar la nostra atenció dels problemes reals. Senyors polítics, dediquin-se a vetllar pels ciutadans, que som els que els posem al capdavant del poder."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut