Facebook, YouTube i altres plataformes no promouran la informació dels antivacunes
Els possibles efectes secundaris de les vacunes s'han exagerat (Pixabay)

La informació antivacunes, al punt de mira de Facebook, YouTube i altres plataformes

El rebrot del xarampió i la pressió dels metges els obliga a prendre mesures contra les informacions incorrectes

Xavier DuranActualitzat

Les principals empreses d'internet i xarxes socials -Facebook, Pinterest, Amazon, YouTube, Instagram i Twitter- han començat a bloquejar els grups que fan campanyes contra la vacunació dels nens. Fa poques setmanes hi havia denúncies que aquests plataformes feien just el contrari. El canvi sobtat té diverses causes, com ara l'augment de casos de malalties infeccioses que es poden prevenir amb vacunes.

El 7 de març, Monika Bickert, responsable de política de producte de Facebook, anunciava en una nota de premsa que la seva empresa estava treballant per afrontar la informació incorrecta sobre vacunes i per reduir la seva distribució. D'entrada, disminuiran el rànquing dels grups que promouen aquestes falses informacions i rebutjaran la publicitat que vagi en la mateixa línia. Tampoc no mostraran ni recomanaran continguts incorrectes sobre les vacunes a Instagram Explorer o en els hashtags.
 

Els metges demanen accions a les grans plataformes

També hi deu haver tingut molt  a veure la carta que l'Associació Medica Americana (AMA) va adreçar el 13 de març als directors executius (CEO) d'aquestes sis empreses. La signava James L. Madara, vicepresident executiu de l'AMA, i començava amb aquesta frase:

"En un moment en què les malalties que es poden prevenir amb vacunes, en particular el xarampió, estan rebrotant als Estats Units i amenaçant les comunitats i la salut pública, metges d'arreu del país estan amoïnats per informes sobre missatges i anuncis d'antivacunes enfocats cap a pares que busquen informació a les seves plataformes".

Com a metges, prosseguia, els preocupa "que la proliferació d'aquesta mena de desinformació relacionada amb la salut afebleixi la bona ciència, després disminueixi les vacunacions i persuadeixi la gent a prendre decisions mèdiques que podrien desencadenar la propagació de malalties fàcils de prevenir".

Per això, urgien aquests alts executius a fer el possible perquè "els usuaris tinguin accés a informació científicament vàlida sobre vacunacions i així puguin prendre decisions informades sobre la salut de les seves famílies". També els urgien a fer públics els plans per aconseguir-ho.
 

Les informacions negatives, més accessibles

L'informe que esmenta la carta en la primera frase és "Moving the Needle", un joc de paraules amb una expressió que significa "canviar una situació" i que conté la paraula "needle", agulla. Va ser publicat al desembre per la Royal Society for Public Health (RSPH) britànica. Entre altres coses, l'informe revelava que, a les xarxes socials, la gent troba molt més fàcilment missatges negatius sobre les vacunes que no pas de positius. I que el 40% dels pares amb fills menors de 18 anys havien rebut missatges negatius sobre la vacunació.

L'informe assenyalava que "la informació errònia a les xarxes socials és preocupant, perquè difon al públic informació falsa i perillosa sobre la vacunació". I afegia això:

"La informació incorrecta pot tenir greus conseqüències, com s'ha vist amb la controvèrsia de la vacuna triple vírica (xarampió, galteres i rubèola), i, actualment, sembla que les poderoses eines de les xarxes socials estan sent utilitzades de forma preferent pels que busquen escampar informació negativa i "fake news" sobre vacunació".

Al febrer, el diari britànic "The Guardian" publicava un article on revelava haver trobat que a Facebook la cerca de grups i pàgines web que informin sobre vacunes estava dominada pels grups que s'oposen a la vacunació. I el mateix passava amb els vídeos de Youtube. Sense parlar explícitament de les vacunes, totes dues empreses van afirmar que prendrien mesures per evitar que arribin als usuaris falses informacions.

Amazon també va fer canvis l'1 de març. Al matí, Amazon Prime Video oferia resultats amb documentals antivacunes. A la tarda, ja no apareixien a les cerques ni eren assequibles en streaming.

Mentre, es produeixen relliscades com la de Jack Dorsey, CEO de Twitter, que en un tuit felicitava Ben Greenfiled, un dels autors que promouen pràctiques pseudomèdiques i ha parlat molt críticament de les vacunes. Després d'aparèixer en un dels seus programes, Dorsey es declarava complagut per la feina de Greenfiled "simplificant la muntanya de recerques orientades a incrementar la vida en condicions saludables".

 

 

La polèmica coincideix amb un rebrot del xarampió en alguns estats, com el de Washington, on des de l'1 de gener s'han registrat 74 casos, segons el seu departament de Salut. I amb un augment de casos a diversos països europeus.


Vacuna obligatòria a Itàlia per anar a escola

Precisament, Itàlia ha estat notícia perquè, la setmana passada, el govern va aprovar una llei per prohibir l'entrada a l'escola als nens menors de sis anys que no estiguin vacunats. Per als d'educació primària, no hi ha prohibició d'accés, però els pares poden ser multats amb 500 euros.

Es dona el cas que, des del 2018, la ministra de Salut és Giulia Grillo, que havia estat durant molts anys una activista antivacunes.

Un altre polític molt actiu contra les vacunes, Massimiliano Fedriga, governador de Frilu Venezia Giulia i membre de la Lliga Nord, ha caigut malalt de varicel·la i va haver de ser ingressat uns dies. Fedriga, de 38 anys, s'havia declarat contrari al decret que obligava a vacunar els fills. Si bé ell afirmava que havia vacunat els seus.

La varicel·la del polític friülès ha estat aprofitada pel viròleg Roberto Burioni, molt actiu en la promoció de la vacunació obligatoria i divulgador dels riscos que es desprenen quan el percentatge de població vacunada baixa per sota de cert percentatge. Va publicar aquest tuit desitjant a Fedriga una ràpida recuperació i alegrant-se per la vacunació dels seus fills.

 

 

Burioni ha aprofitat per recomanar la vacuna no només als pares, perquè la posin als seus fills, sinó per a ells mateixos i per als adults en general: "No per protegir als altres, sinó perquè -us ho garanteixo- la varicel·la és una malaltia molt contagiosa i agafar-la d'adult és, de debò, una cosa molt, molt, molt desagradable".

ARXIVAT A:
CiènciaSalutXarxes socials
Anar al contingut