janquim

Facebook presenta als experts en política i tecnologies una eina pròpia a favor de la pau que destaca les relacions entre persones de zones en conflicte

La xarxa social Facebook ha posat en marxa una iniciativa de sensibilització a favor de la pau mundial que la seva responsable de màrqueting, Randi Zuckerberg, ha presentat avui a Barcelona, durant les sessions del Personal Democracy Forum que té lloc en aquesta ciutat.

Actualitzat
Peace Facebook prové d'un acord entre aquesta xarxa social i el projecte Peace Innovation de la Universitat de Stanford. De moment, vol sobretot posar de relleu les relacions que s'estableixen a Facebook entre persones que formen part de grups que es troben en conflicte. Així, amb una ullada ja es veuen les dades de perosnes de l'Índia que tenen alguna relació via Facebook amb persones del Pakistan. De la mateixa manera, s'avaluen els enllaços entre albanesos i serbis, israelians i palestins o grecs i turcs. La sorpresa és que les persones mantenen molts vincles que van més enllà de la posició real als seus països.

Zuckerberg ha admès, a preguntes del nord-americà Micah Sifry, que les dades encara són poc profundes, no es pot saber si es tracta només d'un enllaç personal que no té intensitat, perquè a Facebook hi ha la tendència d'afegir gent amb qui no s'ha establert una autèntica relació personal, però en tot cas creu que és un primer intent que permet comprovar que la resolució dels conflictes internacionals passa sobretot per la relació entre les persones.

Abast global

De la mateixa manera que a les sessions anteriors els experts han avaluat la capacitat d'internet i les eines digitals per incidir en les relacions internacionals, avui s'ha posat de manifest que els esforços col·laboratius a partir de les xarxes poden traspassar les fronteres.

Les accions que s'han pogut conèixer durant la trobada del PDF-Europe, que per segon any consecutiu ha tingut lloc a Barcelona, tenen un abast global perquè aquesta és la fortalesa de les xarxes.

Refugiats

És el cas de Refugees United, un projecte que van començar fa dos anys els germans Mikkelsen, dos danesos entossudits a facilitar el reagrupament de les persones refugiades d'arreu del món i, si més no, la localització de les persones que han "perdut". Més de les tres quartes parts dels refugiats tenen accés a un mòbil i per això han escollit aquest aparell com l'eina bàsica de comunicació. La seva empenta ha convençut un inversor altruista, que ha aprofitat la trobada de Barcelona per fer pública la seva contribució milionària a aquesta causa.

Gais i lesbianes

All Out és un altre exemple de globalització de les causes. Andre Banks, director de Purpose, s'ha referit a l'experiència prèvia amb altres moviments impulsats des d'aquesta plataforma abans de presentar aquesta xarxa, que vol aplegar la lluita per la igualtat de gais i lesbianes d'arreu del món. La xarxa vol estendre's arreu del planeta i aconseguir resultats eficaços amb els donatius obtinguts a diversos països per donar suport al moviment per la igualtat dels homosexuals allà on la realitat és prou dura, com en uns quants estats africans.

Drets humans

Jenni Wolfson ha recordat als assistents la potència dels vídeos per enregistrar actes de protesta però també per denunciar abusos policials. La inspiració clara és el cas del taxista negre Rodney King, apallissat de forma brutal per quatre agents blancs de la policia de Los Angeles. Aquelles imatges van recórrer el món i des que YouTube va aparèixer la tasca dels defensors dels drets humans s'ha fet més fàcil. De tota manera, Wolfson ha advertit de la prudència necessària per evitar que les mateixes imatges serveixin als règims autoritaris per identificar opositors o que puguin ofendre la dignitat de les persones que han sigut víctimes d'aquests abusos.

Desastres naturals

Andy Carvin, per la seva banda, ha recordat totes les ocasions en què gràcies a les tecnologies de la informació i la comunicació ha sigut possible donar suport davant dels grans desastres naturals.

Hi ha exemples recents molt rotunds, com el terratrèmol d'Haití i l'ús dels mòbils, a banda de la creació d'un mapa que recollia les modificacions de les rutes a causa dels danys provocats pel sisme, o l'ajuda que els ciutadans oferien per refer-se del desastre provocat per l'huracà "Katrina". Les recents inundacions al Pakistan i altres situacions que de seguida són conegudes arreu del món permeten comprovar que internet, una vegada més, es converteix en un instrument eficaç que permet la col·laboració de les persones i la reacció davant de les emergències.
Anar al contingut