Mark Zuckerberg, aquest dimecres durant la compareixença al Congrés dels Estats Units (Reuters)
Mark Zuckerberg dirigeix Facebook (Reuters)

Facebook hauria permès saltar-se les regles a 6 milions de perfils VIP

La companyia hauria creat un sistema que permetria revisar individualment les publicacions problemàtiques en lloc de castigar-les automàticament, segons The Wall Street Journal

Jordi Brescó MontserratActualitzat

L'any 2019, el futbolista Neymar Jr va ser acusat de violació. Per donar la seva versió dels fets, Neymar va penjar a Instagram captures de pantalla de la conversa que havia tingut amb la noia que el va denunciar; hi incloïa fotografies de la noia seminua.

La publicació del futbolista incomplia una de les regles per les quals es regeix Facebook, companyia propietària d'Instagram: la de compartir imatges íntimes sense consentiment. Però la publicació no va ser retirada per la plataforma, i 56 milions d'usuaris la van veure.

Segons el diari The Wall Street Journal, l'explicació darrere d'aquest aparent error és el sistema XCheck, que Facebook va crear per respondre les deficiències dels processos de moderació de la dualitat humana i de la intel·ligència artificial.

Neymar, sortint de declarar, en una imatge d'arxiu (Reuters)

D'aquesta manera, tots els usuaris inclosos en el sistema XCheck no reben el càstig automatitzat en cas de saltar-se les regles de les plataformes, sinó que els seus casos són revisats de manera individual.

En el cas de Neymar es va optar per no esborrar la publicació, i si ja no es pot veure a les xarxes és perquè va ser el mateix jugador qui la va retirar.


Gairebé sis milions de perfils immunes

El que en principi va ser creat com un sistema de millora de la plataforma va acabar sent una arma de doble tall. I és que, com explica el WSJ, tan sols el 10% de les publicacions marcades pel sistema XCheck van acabar sent revisades.

És més, el diari nord-americà denuncia que Facebook ni tan sols té un registre de qui revisa les publicacions, molt menys dels motius pels quals s'acaben aprovant o esborrant els continguts en qüestió.

Facebook tampoc tindria un protocol per decidir quins perfils formen part del sistema XCheck i, per tant, passen a tenir un tracte preferent. A més de Neymar, en aquesta llista VIP hi hauria personalitats com Donald Trump, la senadora Elizabeth Warren... i el mateix Mark Zuckerberg.

En cas de confirmar-se l'exclusiva, Facebook admetria trencar amb una de les seves principals promeses: la que assegura que tots els usuaris són tractats de la mateixa manera, independentment del seu perfil públic.

De moment, Facebook s'ha limitat a comentar al WSJ que és conscient del problema que suposa el sistema XCheck, i que està treballant per eliminar-lo

ARXIVAT A:
FacebookInstagram
Anar al contingut