Facebook ofereix "més vídeos de primats" als que miren vídeos de persones negres
Els algoritmes de reconeixement facial de Facebook identifiquen les persones negres amb primats (Reuters/Dado Ruvic)

Facebook guanya: tomben les querelles per monopoli per comprar Instagram i WhatsApp

Els querellants, el govern i una coalició de 46 estats, tenen 30 dies per modificar les demandes si volen tornar-les a presentar al jutge

Actualitzat

Un jutge dels Estats Units ha rebutjat aquest dilluns les dues querelles presentades contra Facebook per presumptes pràctiques contra la lliure competència presentades pel govern i per una coalició de diversos estats.

El magistrat del tribunal de Washington ha donat la raó a l'empresa per considerar que la demanda del govern, presentada durant el mandat de Donald Trump, "no constitueix un cas prou sòlid" per acusar la xarxa social d'abús del mercat i d'anar contra el que estableix la llei.

"Tot i que el tribunal no està d'acord amb tots els arguments de Facebook, en última instància coincideix que la denúncia de la FTC és legalment insuficient i, per tant, ha de ser desestimada."

Els querellants, però, disposen de 30 dies per modificar les demandes si volen tornar-les a presentar al jutge.

Desembre passat, l'executiu de Trump, a través de la Comissió Federal del Comerç (FTC, segons les sigles en anglès), i una coalició formada per 46 estats, tant demòcrates com republicans, van denunciar Facebook per violar les lleis antimonopoli.

Al març, la companyia de Mark Zuckerberg va demanar a l'alt tribunal de Washington que desestimés les demandes perquè "ignoraven completament la realitat de la indústria tecnològica, dinàmica i altament competitiva en la qual opera Facebook".

L'origen, la compra d'Instagram i WhatsApp

Les acusacions se centren en l'adquisició per part de Facebook dels que aleshores eren els seus rivals, Instagram i WhatsApp, el 2012 i el 2014 respectivament. A les querelles es reclamava que s'obligués Facebook a desprendre-se'n, malgrat que l'operació s'havia fet amb el vistiplau dels reguladors del mercat.

Precisament, Facebook va al·legar en l'escrit presentat a Washington que no hi havia cap precedent que s'obligués a desfer una operació permesa pels reguladors.

En el cas de la querella presentada per la coalició d'estats, el jutge ha justificat el rebuig perquè els fets denunciats --les adquisicions d'Instagram i WhatsApp--, van passar fa 9 i 7 anys, i fins ara no ho havien denunciat.

Mark Zuckerberg Paris 2019 EuPress Julien Mattia
Mark Zuckerberg, fundador de Facebook (EuropaPress/Julien Mattia )

A més de Facebook, un altre gegant d'internet, Google té pendent un litigi als tribunals nord-americans semblants: tres demandes per presumptes pràctiques monopolístiques, una presentada pel govern de Trump i dues més per diverses coalicions d'estats.

Impuls de Facebook a la borsa

Després de la resolució del jutge, al tancament de la sessió borsària de dilluns, les accions de la companyia fundada per Mark Zuckerberg van pujar un 4,18%, fins als 355,64 dòlars. Facebook va arribar a superar el bilió de dòlars de capitalització de la companyia, concretament fins als 1,1 bilions de dòlars (922.176.000 d'euros).

ARXIVAT A:
FacebookGoogleInstagramWhatsAppEstats UnitsJudicial
Anar al contingut