Un usuari es connecta a Facebook des del telèfon mòbil (Europa Press / Solen Feyissa)
Un usuari es connecta a Facebook des del telèfon mòbil (Europa Press / Solen Feyissa)

Facebook entrega un xat privat d'una mare i una filla, perseguides per avortar als EUA

Una conversa de Facebook Messenger es converteix en una prova en un cas d'avortament a Nebraska

La por que el rastre digital pugui delatar dones que volen avortar als Estats Units ja és una realitat.

És el que ha passat a Nebraska, on un xat privat de Facebook entre una mare i una filla ha servit per incriminar-les en una investigació judicial sobre un cas d'avortament.

Les dues acusades són Jessica Burgess, de 41 anys, i la seva filla, Celeste, que en el moment dels fets tenia 17 anys. Segons la Fiscalia, la mare va comprar i donar pastilles per avortar a la jove i després la va ajudar a enterrar el fetus.

La investigació d'un tribunal del comtat de Madison inclou dues pàgines d'una conversa de Facebook Messenger entre la mare i la filla del 20 d'abril passat que la companyia creada per Mark Zuckerberg va entregar a la policia:

Jessica: Ha arribat avui.

Celeste: Només un o tots dos?

Jessica: Tots dos.

Jessica: El que vaig encarregar el mes passat.

(...)

Jessica: La primera pastilla frena les hormones i després has d'esperar 24 hores per prendre l'altra.

Celeste: D'acord.

Celeste: Recorda que cremarem les proves.

Jessica: Sí.

Celeste: Quan tot estigui fora.

Jessica: Sí

Jessica: He pensat que estaries contenta de saber que el material havia arribat.

Celeste: Sí.

(...)

Celeste: Per fi podré portar texans.

El cas el va destapar The Norfolk Daily News. Totes dues van ser imputades el mes de juliol passat i van declarar-se no culpables.

Protesta a favor del dret a l'avortament al Senat d'Indiana, on es debatia una llei que restringeix la interrupció voluntària de l'embaràs
Protesta a favor del dret a l'avortament al Senat d'Indiana, on es debatia una llei que restringeix la interrupció voluntària de l'embaràs (Reuters / Cheney Orr)

Un cas previ a la decisió del Suprem

La investigació sobre aquest cas va començar abans que el Tribunal Suprem tombés el dret a l'avortament el mes de juny passat.

NBC News explica que la investigació va començar quan una dona que deia ser amiga de la Celeste va dir a la policia que havia vist la jove prendre's una pastilla abortiva, segons la declaració jurada del detectiu Ben McBride, de la policia de Norfolk.

McBride va obtenir una ordre per investigar la vida digital de les dues dones. Va recopilar sis telèfons mòbils, set ordinadors portàtils i va demanar a Facebook les converses entre totes dues.

El detectiu va declarar que l'avortament es va produir quan la Celeste estava embarassada de 23 setmanes, després d'ingerir les pastilles. A Nebraska la interrupció voluntària de l'embaràs és il·legal a partir de les 20 setmanes.

Defensores del dret a l'avortament es manifesten aquest cap de setmana a Nova York
Defensores del dret a l'avortament es manifesten aquest cap de setmana a Nova York (Reuters / Shannon Stapleton)

Ajuda a les treballadores que vulguin avortar

Es tracta, segons la cadena nord-americana, d'un dels pocs casos coneguts en què Facebook ha entregat informació a les autoritats en un cas sobre avortament.

Paradoxalment, l'empresa matriu de Facebook, Meta, és una de les companyies que, després de la decisió del Suprem, va anunciar que ajudaria les treballadores que vulguin avortar oferint prestacions addicionals perquè les dones que ho vulguin puguin viatjar a estats on puguin avortar legalment.

També s'han compromès a fer el mateix empreses com Netflix, Disney, Apple, Starbucks, Levi's, Microsoft, Tesla o JP Morgan Chase, entre d'altres.

Converses emmagatzemades als servidors de Facebook

L'aplicació de missatgeria Facebook Messenger ofereix la possibilitat de tenir converses codificades que no pot llegir ni la plataforma ni cap autoritat governamental que reclami els xats.

Aquesta opció només està disponible quan la conversa es manté a l'aplicació del telèfon mòbil i si es marca prèviament com a secreta.

En cas contrari, Facebook conserva la majoria de la informació dels usuaris als servidors, de manera que pot accedir-hi si s'hi veu forçada per una ordre judicial.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsFacebookAvortament
Anar al contingut