janquim/ internet

Facebook bloqueja webs que eliminen els comptes en aquesta xarxa

Qualsevol usuari d'una xarxa social la pot abandonar quan vulgui, però hi ha maneres de fer-ho d'una manera radical o ritualitzada i això és el que proposen llocs com "Suicide Machine" i "Seppukoo". Fins que Facebook se n'ha atipat i ha bloquejat l'accés d'aquestes eines. Els tribunals són els que han de decidir ara si els usuaris d'aquestes xarxes es poden "suïcidar virtualment" sense el consentiment del Facebook.

Actualitzat
Suicide Machine proposa una forma contundent. Elimina el compte a les xarxes socials i a més canvia les claus, perquè no hi puguis tornar a accedir. Com aquell que es llança per la finestra, amb Suicide Machine no hi ha una segona oportunitat, no s'hi val a repensar-s'ho.

Aquest invent d'uns informàtics holandesos s'assegura que quan algú deixa les xarxes socials ja no hi podrà tornar, perquè els seus robots en canvien la contrasenya.

Seppukoo, en canvi, es basa en la ritualització, inspirada en el suïcidi tradicional japonès i crea una pàgina "memorial" que s'envia als contactes, perquè sàpiguen que aquella persona ha deixat la xarxa. L'han creada uns artistes digitals italians, que es fan conèixer amb el nom francès Les Liens Invisibles.

Abans de presentar aquest lloc tan estrany com atractiu ja havien llançat a la xarxa paròdies sobre Google Maps i sobre Flickr, el lloc de Yahoo per allotjar i compartir fotografies.

A mans dels advocats

Però Facebook ha bloquejat aquests dos webs, que ja no poden actuar per eliminar els comptes de ningú. Mentre Suicide Machine sembla conformar-se a mantenir la seva activitat amb altres xarxes com Twitter, LinkedIn o MySpace, Seppukoo no es rendeix i ha plantejat la qüestió a través d'un representant legal i es considera probable que la resolució s'acabi fent davant dels tribunals.

Asseguren, en declaracions a mitjans del seu país, que els usuaris del Facebook tenen dret a decidir si permeten l'accés al seu compte a qui vulguin, sense que Facebook hi hagi d'imposar condicions. Mentrestant, mantenen el seu perfil al Facebook.


Anar al contingut