Facebook a Birmània, determinant en el discurs de l'odi contra els rohingyes

RedaccióActualitzat

Quan falta una setmana per al primer aniversari de l'inici de l'expulsió cap a Bangladesh de 700.000 rohingyes, més de dues terceres parts de tota la comunitat, han transcendit xifres de víctimes mortals: més de 10.000 persones.

A l'ull d'aquest huracà humà, també hi ha Facebook. La xarxa social nord-america s'ha convertit en el principal mitjà de comunicació a Birmània. Ara mateix, la majoria dels seus 14 milions d'usuaris birmans la consideren la principal font d'informació en línia.

 

 

Segons l'ONU, la xarxa social s'ha acabat convertint en una "bèstia" a Birmània. Investigadors de Nacions Unides pensen que Facebook ha tingut un paper determinant a l'hora de difondre l'odi i incitar la violència contra els rohingyes i altres minories a Birmània.

Tant el govern com els militars l'utilitzen per fer anuncis públics. L'exèrcit va fer servir Facebook per comunicar l'ofensiva militar contra la minoria musulmana dels rohingyes. Una "neteja ètnica", segons l'ONU.

Els estudis apunten que uns mesos abans que comencés l'ofensiva militar a l'estat de Rakhine, la xarxa va registrar un boom de posts plens d'esterotips o històries fabricades contra els rohingyes. La majoria, a mans de fanàtics nacionalistes budistes, com el monjo Wirathu. Alguns, fins i tot, parlaven de mesquistes a Rangun plenes d'armes per atemptar contra pagodes.

 

 

Facebook ha reconegut que no sabut parar els missatges d'odi contra els rohingyes que s'hi han difós. L'empresa s'ha disculpat i assegura que treballa per impedir la propagació de missatges d'odi, i afegeix que ja s'han suspès o tancat alguns comptes. Tard i poc, li retreuen a Birmània, on la companyia ni tan sols té una oficina.

ARXIVAT A:
RohingyesBirmàniaFacebookDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut