FaceApp: els riscos que amaga l'aplicació de moda

L'aplicació amb què milions de persones han transformat les seves cares és la més baixada del moment, però també de les més polèmiques
Redacció Actualitzat
TEMA:
Viral

L'aplicació mòbil que ens permet veure'ns envellits, FaceApp, és l'aplicació que ara mateix ocupa el podi de les més baixades. Però també està al capdamunt de les més polèmiques pels dubtes que genera sobre el dret a la imatge i la privacitat.

Els experts alerten que en baixar-nos aquesta app deixem al descobert les nostres dades personals. Opinen que, sense que els usuaris en siguin conscients, s'accepten unes condicions abusives. És el preu que paguen milions de persones per veure transformades les seves cares.

Messi d'aquí 40 anys després de passar per FaceApp


Què és l'aplicació de moda?

FaceApp és una aplicació creada per una empresa russa que es va llançar al mercat el 2017 i que ara està de moda. A través de tècniques d'intel·ligència artificial, transforma cares, per exemple, envellint-les, de manera molt realista.

Per fer-ho només has de seleccionar una fotografia del teu telèfon on aparegui una cara i es carrega al servidor de FaceApp o, el que és el mateix, al núvol. Allà es processa i es retorna a l'usuari manipulada.

L'ús de l'aplicació per part de famosos i la publicació de les cares envellides a les xarxes socials ha provocat tot un fenomen. Milers d'usuaris s'entretenen i es diverteixen veient com seran amb arrugues Messi, Rosalía, Trump o Torra. O un mateix d'aquí uns anys.

 


Què autoritzem quan ens instal·lem FaceApp?

Ara bé, en el moment d'instal·lar-se FaceApp els usuaris accepten unes condicions que alguns experts asseguren que són abusives. Al descarregar-nos l'aplicació ens adverteix que les dades poden ser cedides a tercers i perdre el control de la pròpia imatge.

"El problema és que els estem donant permís per fer el que vulguin", assegura Xavier Baró, professor d'Intel·ligència Artificial de la UOC. Però a què es dona permís exactament quan s'instal·la l'aplicació al nostre mòbil?

Concretament, els estem donant permís per a tot això: per fer servir les nostres fotos amb caràcter perpetu, irrevocable, no exclusiu, lliure de drets, d'àmbit mundial i totalment pagat. A més, la companyia informa que pot reproduir, modificar, adaptar, publicar, traduir o fer-ne obres derivades.

. La companyia propietària, Wireless Lab, es defensa dient que eliminen la majoria de les fotografies dels seus servidors al cap de 48 hores.

 

Els experts alerten que donem permís per fer el que vulguin


Alguns experts mantenen que les imatges poden vendre's sense cap problema als governs que hi estiguin interessats, i Baró alerta que en perdem el control:

"Estem cedint la nostra imatge, les nostres dades, a una empresa que no coneixem, que podrà fer qualsevol cosa amb aquestes dades i que a més a més no segueix les regulacions europees en protecció de dades."

   
ARXIVAT A:
Viral Tecnologia Xarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut