Vandellòs

Fa 25 anys del greu accident a la central nuclear Vandellòs 1

Un incendi en el generador va posar en risc el reactor, però no es va activar el pla d'emergència ni es va avisar els habitants de la zona

RedaccióActualitzat

Fa 25 anys de l'accident a la central nuclear de Vandellòs 1, al Baix Camp. Va ser el més greu de l'estat espanyol i un dels més importants d'Europa. Aquell accident va provocar una gran mobilització social contra la central, que va acabar amb el tancament de la planta.

Era el 19 d'octubre del 1989 quan un incendi en el generador va posar en risc el reactor perquè es va quedar sense refrigeració. Si el reactor s'hagués fos, el risc d'una fuita radioactiva hauria estat molt gran. Dins de la central hi va haver molta confusió perquè en el primer moment es desconeixia quines mesures s'havien de prendre. No es va avisar la població, no es van activar els plans d'emergència i es va parlar només d'un petit incendi.

L'elevat cost de les millores que s'havien de fer arran de l'incendi va motivar que s'aturés l'activitat de la central. Pocs mesos després, el govern espanyol va ordenar el seu tancament definitiu i el seu desmantellament, que encara no ha acabat. Queda pendent la tercera i última fase, corresponent a la retirada del reactor i l'enderroc de tots els edificis que puguin quedar perquè el solar pugui utilitzar-se per a qualsevol mena d'activitat. La gran estructura que conté el reactor encara haurà d'esperar fins al 2028 per poder ser desmantellada.

Vandellòs 1 es va construir el 1967 i va començar a produir electricitat a partir del 1972. Es tractava d'un reactor de tecnologia francesa, que feia servir urani natural com a combustible, grafit com a moderador i diòxid de carboni com a refrigerant del reactor. Formava part de les centrals nuclears més antigues de l'estat espanyol, dissenyades als anys 60 i anomenades de primera generació.

La central té un altre reactor, Vandellòs 2, que es va començar a construir el 1981. Va començar a produir electricitat a partir del 8 de març de 1988, un any abans del tancament de l'altra central nuclear. Vandellòs 2 és una central de tercera generació, les més noves que hi ha a l'Estat. Té permís per operar fins a l'any 2020 però el termini podria ser ampliat.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut