Excavació a la cova de Sant Antoni de Cunit (ACN)
Excavació a la cova de Sant Antoni de Cunit (ACN)
Cunit

Extraordinària troballa d'objectes de metall de més de 3.000 anys a la cova de Sant Antoni de Cunit

Durant els últims treballs d'excavació, fets a l'abril, l'equip d'arqueòlegs ha descobert objectes de metall de joieria i complements d'armes

RedaccióActualitzat

Les excavacions fetes a l'avenc de Sant Antoni de Cunit, han permès localitzar restes extraordinàries de metall de fa més de 3.100 anys. Fa poc més d'un any, l'Ajuntament del municipi va impulsar una recerca arqueològica per determinar l'època de diverses restes humanes que s'havien trobat prèviament.

Durant els últims treballs d'excavació, fets a l'abril, l'equip d'arqueòlegs ha descobert objectes de metall que formen part de peces de joieria i complements d'armes. Els mateixos investigadors consideren que aquest jaciment forma part d'una quinzena de coves prehistòriques del Garraf-Penedès que van ser utilitzades per un mateix grup de persones.

Durant les dues campanyes d'excavació fetes a Cunit, l'equip d'arqueòlegs, adscrit a la Universitat de Barcelona, han pogut localitzar fragments de gerres d'emmagatzematge, elements d'abillament, collarets i restes d'ossos humans d'entre fa 1.000 i 5.000 anys d'antiguitat.

Aquesta vegada, a més, sorprenentment, han trobat dos fragments metàl·lics, la qual cosa és poc habitual perquè "a la prehistòria catalana, la introducció d'elements de metall, tant de bronze com de coure, és una introducció tardana", si es compara amb la resta de la península Ibèrica, segons ha afirmat Artur Cebrià, codirector de l'excavació, juntament amb Xavi Homs i Mireia Pedro. 



Cebrià ha recordat que "el metall, abans de l'època ibèrica, era un element rar, car i aristocràtic", i per aquest motiu tampoc se n'han localitzat gaires exemplars. Fins l'actualitat, segons constaten els investigadors, a la zona del Penedès-Garraf només s'han trobat vuit petits elements  metàl·lics de fa més de 3.000 anys.

Coves Garraf-Penedès

Respecte l'ús d'aquestes coves, els arqueòlegs conclouen que totes tenien el mateix tipus de funcionalitat: "si són fosques, s'utilitzaven per a serveis d'emmagatzematge perquè tenen una temperatura constant i les bactèries no hi actuen, i també s'usaven com a lloc d'enterrament", diu Cebrià, qui afegeix que, en canvi, les balmes sí que s'usaven sovint com a lloc d'habitació.

Tenint en compte la ubicació dels jaciments localitzats, els investigadors consideren que eren assentaments utilitzats per un mateix grup de persones que tenien "una mobilitat estacional d'entre 30 i 40 quilòmetres" i que es movien per l'entorn del riu Foix.



Cova Sant Antoni

La cova de Sant Antoni va ser infravalorada i molt poc protegida, fins que fa poc més d'un any l'Ajuntament de Cunit va posar en marxa el programa d'excavacions.

Anar al contingut