Barcelona

Extirpen un nòdul benigne del pulmó dret al rei Joan Carles a l'Hospital Clínic de Barcelona

El rei Joan Carles es recupera a l'Hospital Clínic de Barcelona de l'operació que li han fet aquest dissabte per extirpar-li un nòdul en un pulmó que, segons les primeres anàlisis, ha resultat ser benigne. Això ha rebaixat la preocupació que havia despertat la notícia coneguda de forma inesperada. Els metges preveuen que el monarca rebi l'alta mèdica en uns tres o quatre dies. Segons la Casa del Rei, l'operació s'ha fet com a conseqüència d'una afecció detectada en l'última revisió mèdica anual. Els metges van detectar una calcificació als pulmons que havia crescut. Els antecedents de tabaquisme del rei van donar l'alerta sobre un possible tumor maligne, que finalment ha quedat descartat.

Actualitzat
El rei Joan Carles evoluciona favorablement després de sotmetre's a una intervenció quirúrgica de tres hores per extirpar-li un nòdul pulmonar benigne. El monarca ja es troba en una habitació de planta i els metges han informat, en un comunicat emès a les vuit del vespre, que mostra una "evolució general i cardiorespiratòria favorable i una correcta reexpansió pulmonar". El rei ha iniciat dieta líquida i la fisioteràpia respiratòria habitual.

La reina Sofia ha destacat la seva felicitat pel resultat d'una intervenció en confirmar-se que el nòdul era benigne, i ha afegit: "Estic bé, feliç, ara que ha passat tot". Sofia ha subratllat que el monarca té "una salut impressionant", i que està "molt bé i descansant". El rei també ha rebut la visita de la infanta Elena, i al llarg de tot el dia dirigents polítics i institucionals s'han interessat pel seu estat de salut i han desitjat la seva ràpida recuperació.

El príncep d'Astúries ha mantingut la seva agenda i ha assistit a Costa Rica a la investidura de Laura Chinchilla com a nova presidenta del país. Des de San José, Felip de Borbó ha assegurat que "el rei es troba amb ànims i fort" després de l'operació i ha celebrat que tot hagi "sortit perfecte". Felip visitarà aquest diumenge el seu pare mentre que la infanta Elena s'espera que arribi a Barcelona dilluns.

El pròxim informe mèdic està previst, tret que hi hagi alguna novetat, d'aquí a 24 hores. Joan Carles I podria tenir l'alta hospitalària en tres o quatre dies i en quinze dies podria recuperar la seva activitat habitual sense fer esforços físics extraordinaris.

Una operació programada

El monarca va passar la nit de divendres a dissabte a la Clínica Planas, on li van fer l'última revisió, i ha estat ingressat a dos quarts de vuit del matí. Quan passaven vint minuts de les nou el monarca ha entrat al quiròfan i al cap de dues hores i mitja ha acabat l'operació. En aquest temps, els metges li han practicat una resecció en cunya de l'àpex -la part superior- del lòbul superior del pulmó dret. La part extirpada ha estat analitzada i ha resultat que el nòdul no tenia cap cèl·lula maligna.

La intervenció ha estat realitzada per l'equip del doctor Laureano Molins López-Rodó, que ha explicat a la premsa tots els passos de l'operació. López-Rodó ha recongeut que els antecedents de tabaquisme del rei feien pensar a l'equip mèdic que podia tractar-se d'un tumor, com "en el 95% dels casos" semblants al seu. Tot i això, el nòdul ha resultat ser benigne i el rei ja es recupera sense problemes.

El director mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona, el metge Josep Brugada, ha explicat que el rei ha estat operat al centre per decisió expressa del doctor Laureano Molins López-Rodó. Assegura, però, que la intervenció no ha interferit en la programació habitual de l'hospital. Brugada s'ha mostrat orgullós d'haver tingut el rei com a pacient.

Un nòdul detectat en una revisió

La Casa del Rei ha explicat que la intervenció estava programada arran de l'últim reconeixement del monarca. L'equip mèdic que va coordinar la revisió del rei "va considerar necessari analitzar possibles canvis morfològics d'una calcificació en el pulmó dret, ja trobada en estudis en anys anteriors".

Segons explica la Casa del Rei, es va decidir fer un nou estudi tomogràfic PET-TAC, que va revelar l'existència d'un "nòdul de 19 per 12 mil·límetres, situat en la regió apical del lòbul superior del pulmó dret, que no infiltra pleura, així com la inexistència d'activitat en altres localitzacions". El nòdul havia crescut respecte a l'any anterior i l'afició del rei a fumar puros ha motivat la intervenció ràpida.

L'últim reconeixement mèdic anual del rei Joan Carles, que té 72 anys, va tenir lloc els dies 16 i 17 del mes passat en la Clínica Planas de Barcelona. Llavors es va difondre que els resultats havien estat "plenament satisfactoris", sense que s'hi trobessin "alteracions dignes d'esment" respecte al de l'abril del 2009.

Entrevista amb Biden abans de l'operació

Tot i aquesta intervenció a l'Hospital Clínic, el monarca ha mantingut la seva agenda. Divendres va rebre al palau de La Zarzuela el vicepresident d'Estats Units, Joe Biden. El rei s'hi va entrevistar durant uns 50 minuts.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut