Exteriors permet obrir 3 delegacions catalanes i alhora el TSJC en tanca 6

El canvi de posició del ministeri coincideix amb la marxa de Borrell i el pacte amb ERC, mentre que el TSJC atén ara un recurs de l'exministre

Actualitzat

Una de freda i una de calenta sobre les delegacions de la Generalitat a l'exterior. Mentre que el Ministeri d'Afers Exteriors permet que s'obrin les delegacions a l'Argentina, Mèxic i Tunísia després que la Generalitat adeqüés el decret a les exigències del TSJC, ara el mateix tribunal anul·la els decrets d'obertura de les delegacions al Regne Unit, Suïssa, França, Itàlia, Alemanya i els Estats Units.

 

El TSJC ha estimat el recurs contenciós presentat per l'exministre Josep Borrell i ha anul·lat el decret que va aprovar el govern per reobrir aquestes delegacions el juny del 2018, després de l'aplicació de l'article 155.

En el seu moment, el TSJC va rebutjar tancar aquestes delegacions de manera cautelar, com demanava el ministre Borrell.

Aquesta sentència, que també condemna la Generalitat a pagar les costes del procés judicial fins a un límit de 2.000 euros, no és ferma i el govern la pot recórrer.

 

El canvi de posició del Ministeri d'Afers Exteriors pel que fa a les delegacions de la Generalitat a l'estranger coincideix amb la marxa del ministre Josep Borrell i el pacte del govern espanyol amb ERC. Però els recursos presentats per Borrell encara cuegen a les instàncies judicials.



Exteriors dona el vistiplau

Per la seva banda, el ministeri ha donat el vistiplau a les tres noves delegacions pendents d'obertura: l'Argentina, Mèxic i Tunísia. Dimecres, el govern va aprovar els nous decrets reguladors d'aquestes delegacions amb uns textos que s'haurien adequat a les exigències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que les va suspendre perquè entenia que promovien l'independentisme.

 

Primer pla del conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, mostrant el pla d'acció exteriors de Govern el 8 d'octubre del 2019. Horitzontal.
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, mostrant el pla d'acció exterior del govern el 8 d'octubre del 2019 (ACN)


Correccions aprovades

El govern ha presentat els nous projectes de creació davant el ministeri, un tràmit perceptiu però no vinculant, i que la Generalitat havia incomplert anteriorment.
Després d'estudiar els textos proposats, Afers Exteriors va proposar una sèrie de correccions que la Generalitat va acceptar i va incorporar als nous decrets aprovats. El govern espanyol ha manifestat que no té "objeccions respecte a la literalitat" del nou text dels decrets de creació presentats per la Generalitat. Però ha recordat que pot tornar a demanar judicialment el tancament de les delegacions si considera que la seva activitat "vulnera la legalitat o és contrària als interessos d'Espanya".

Els decrets que han estat aprovats amb Margarita Robles com a responsable del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions -abans del nomenament d'Arancha González Laya com a titular del mateix- havien estat impugnats el juliol passat per l'equip liderat pel llavors ministre, Josep Borrell. El TSJC va suspendre l'obertura d'aquestes delegacions al novembre.

 

Presència a l'Amèrica Llatina i el Magreb

El govern va aprovar aquest dimecres els nous decrets que regulen i actualitzen les funcions de les delegacions de la Generalitat a l'Argentina, Mèxic i Tunísia.
La Generalitat ha "actualitzat les funcions de cada delegació" i es "consolida" així la xarxa de representació a l'exterior i la presència de Catalunya a l'Amèrica Llatina i el Magreb.

El TSJC suspèn 3 delegacions del govern a l'estranger perquè poden
El conseller Alfred Bosch i el president de la Comissió de Relacions Exteriors de Mèxic, Alfredo Femat (ACN)


Segons el nou decret, la delegació de l'Argentina facilitarà la representació institucional del govern tant a l'Argentina com a l'Uruguai i també la presència al Paraguai i a Xile.

Pel que fa a Mèxic, la delegació tindrà la seu a la capital, Ciutat de Mèxic, i també assumirà la presència de Catalunya als països de l'Amèrica Central.

La delegació a Tunísia també s'instal·larà a la capital del país, Tunis, potenciarà la presència institucional de la Generalitat al nord d'Àfrica i facilitarà les relacions amb països veïns com Algèria i el Marroc.

 

ARXIVAT A:
Generalitat de CatalunyaJosep BorrellIndependènciaProcés catalàTSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut