Amarouch Azbir i Mohamed Said Badaoui en un acte l'estiu passat
Amarouch Azbir i Mohamed Said Badaoui en un acte l'estiu passat (ACN)

Expulsen al Marroc l'activista de Reus Mohamed Said Badaoui, acusat de radicalisme

El van detenir fa un mes i estava ingressat al CIE de Barcelona, des d'on va assegurar que la Policia Nacional no té cap prova que sigui un jihadista radical

RedaccióActualitzat

Mohamed Said Badaoui, membre destacat de la comunitat musulmana de Reus, ha estat expulsat d'Espanya, segons ha avançat aquest dissabte l'agència Europa Press, que cita fonts policials.

Era al CIE, el Centre d'Internament d'Estrangers de Barcelona des del 21 d'octubre, pendent d'una ordre d'expulsió que ja s'ha fet efectiva, de manera que ja és al Marroc, el seu país d'origen.

Una expulsió que ha confirmat el mateix Badaoui des de Casablanca a través d'un vídeo que ha difós a través de Twitter en sortir de dependències policials. En el vídeo, assegura que la Policia Nacional els ha portat a Madrid, on a les cinc de la matinada els ha embarcat a ell i al seu company Amarouch Azbir en un avió cap al Marroc:


Suport del Parlament i de quatre partits polítics

L'havien detingut tres dies abans, i llavors va rebre el suport del Parlament de Catalunya i d'ERC, la CUP, Junts i En Comú Podem, que consideraven injusta la seva detenció.

Aquests partits van reclamar al govern que "activés totes les eines administratives, jurídiques i diplomàtiques per vetllar pels seus drets" i impedir la deportació.

Badaoui, de 40 anys, en feia 30 que vivia a Catalunya, i a l'agost va denunciar que tenia una ordre d'expulsió d'Espanya, perquè la Policia Nacional l'acusava de ser un jihadista radical.

L'activista de Reus Mohamed Said Badaoui (ACN/Eli Don)
L'activista de Reus Mohamed Said Badaoui (ACN/Eli Don)

"Un perill per a la seguretat nacional"

Segons Europa Press, el cos policial li atribueix activitats de "proselitisme i reclutament" per captar joves per "adoctrinar-los en el salafisme més radical":

"És un dels principals referents a Espanya del salafisme més ortodox, amb una influència tan gran que, des de la seva arribada, s'ha produït un augment del radicalisme a la regió de Tarragona a causa del seu discurs."

L'Audiència Nacional va rebutjar el 20 d'octubre suspendre la seva expulsió, fent cas dels informes policials que el defineixen com "un perill per a la seguretat nacional."


"A l'informe policial apareixen titulars sense cap prova"

Un cop ja al CIE, Badaoui va negar aquestes acusacions en una entrevista telefònica al programa "Més324" el 25 d'octubre, en la qual va afirmar que la policia no tenia cap prova contra ell:

"A l'informe policial apareixen titulars, però sense aportar cap mena de prova, sense dir ni quan ni com jo m'he posicionat o he dit alguna cosa."

Badaoui assegura que el procés d'expulsió es va posar en marxa després que demanés la nacionalitat espanyola, i que el que ha molestat són "les denúncies de vulneració de drets" que ha fet des de fa anys.

L'ara deportat és un activista molt conegut a Reus, ciutat que es va mobilitzar a favor seu després de la detenció, i on va ser portaveu de la mesquita As-Sunnah durant anys.

Precisament l'abril del 2018, després dels atemptats de la Rambla i de Cambrils, va organitzar en aquesta mesquita una xerrada adreçada a famílies musulmanes per conscienciar-les del perill de radicalització jihadista dels joves.

Dos deportats més

Segons el despatx d'advocats Salellas, Badaoui no ha estat l'únic acusat de radicalisme jihadista expulsat aquesta setmana: també han expulsat Amarouch Azbir, líder de l'associació islàmica Al-Forkan de Vilanova i la Geltrú i a qui van detenir el mateix dia que a Badaoui. També haurien deportat un tercer home, de nom Hassan, i resident a Barcelona:

 

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsIslamJihadisme
Anar al contingut