Una figura que representa la justícia amb unes balances
El jutge Manuel Arce havia acumulat una desena de sancions en pocs anys (Pexels)
Madrid

Expulsat de la carrera judicial per baix rendiment el jutge més sancionat d'Espanya

Manuel Arce, destinat últimament a Tarragona, dictava unes tres sentències al mes, quan la mitjana és de 20

RedaccióActualitzat

No fer la feina amb diligència li ha costat l'expulsió al jutge Manuel Arce, el magistrat més sancionat d'Espanya.

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) l'ha fet fora de la carrera per una falta molt greu de desatenció i incompliment de deures. La decisió s'ha aprovat amb el vot favorable de catorze magistrats, mentre que set s'hi han oposat.

Fonts judicials han explicat que Arce firmava unes tres sentències al mes quan la mitjana és de 240 a l'any, és a dir, una vintena en el càlcul mensual.

L'expulsió es pot recórrer a la Sala Tercera del Tribunal Suprem.

És la primera vegada en el mandat del president del GGPJ, Carlos Lesmes, que es viu una situació com aquesta, que ha acabat amb la sanció més greu que es pot adoptar contra un magistrat.

L'expulsió es fonamenta en l'article 417.9 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que considera una falta molt greu "la desatenció o el retard injustificat i reiterat en l'inici, tramitació o resolució de processos o causes o en l'exercici de qualsevol de les competències judicials."

El Palau de Justícia de Tarragona (Wikimedia/Azulino)


Una desena de sancions en pocs anys

En els últims anys, se l'havia sancionat una desena de vegades a diferents destinacions on havia treballat. Justament, l'última va ser Tarragona, on des de mitjans del 2019 estava al capdavant del jutjat de primera instància número 5. Quan li van obrir l'últim expedient disciplinari va quedar suspès cautelarment.

Cada cop que se'l sancionava havia de concursar per aconseguir destinació.

Arce havia acumulat nombrosos expedients i sancions. El 2010, quan era jutge del contenciós administratiu de l'Audiència Nacional, el CGPJ el va suspendre temporalment després d'obrir-li un expedient de jubilació per incapacitat. En aquell moment, acumulava 500 resolucions pendents de dictar.

Va perdre la plaça a l'Audiència i es va traslladar a un jutjat de Barakaldo, a Biscaia, on el 2013 li van obrir un expedient per retards i deixadesa de funcions. D'allà va passar a Almeria, on es va repetir la situació i també el van sancionar.

Arran del seu cas, el 2018 el Suprem va preguntar al Constitucional què calia fer amb els jutges que eren suspesos i, un cop complerta la sanció, quan demanaven el reingrés a la carrera judicial se'ls considerava no aptes per al CGPJ. Arce es va acabar reincorporant a la carrera.

L'última sanció contra ell, que no s'havia executat perquè l'havia recorregut al Suprem, era de tres anys de suspensió, el càstig més gran possible abans de l'expulsió.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut