Expulsades de la feina i esborrades dels cartells: temor pels drets de les dones afganeses

La Premi Nobel de la Pau Malala Yousafzai ha instat la comunitat internacional a garantir els drets de les dones i les minories

Elisenda Rovira OlivéActualitzat

El domini talibà a l'Afganistan amenaça la situació de les dones i nenes al país. La preocupació pel retrocés en els drets, després de l'avanç els darrers vint anys, es fa més gran amb el pas de les hores, tot i que en les darreres setmanes els talibans ja han protagonitzat vulneracions.

"Les dones són esborrades de l'espai públic", ha lamentat la fotògrafa afganesa Rada Akbar, en veure com un home tapava uns cartells amb fotos d'una núvia a l'aparador d'una perruqueria de Kabul:

Akbar va haver de tancar el mes passat una exposició sobre figures femenines importants del país i fer-la online per les amenaces que rebia.

La Premi Nobel de la Pau i activista per l'educació de les noies Malala Yousafzai s'ha mostrat preocupada per la situació en què queden les dones, les minories i els defensors dels drets humans:

​I la directora de cinema afganesa Sahraa Karimi ha difós un vídeo a Instagram explicant que, quan els talibans han entrat a la ciutat, ha fugit corrents per por de represàlies.

 

Dones expulsades de la feina

Milicians talibans van entrar a una oficina bancària a Kandahar al juliol i van ordenar a nou dones que hi treballaven que en marxessin.

Els homes armats van escortar-les fins a casa seva i els van dir que no tornessin a la feina. Van explicar als seus familiars homes que podien ocupar els seus llocs de treball, segons tres de les implicades i el gerent del banc.

Noor Khatera, de 43 anys, treballava al departament de Comptabilitat:

"Vaig aprendre anglès de manera autodidacta i fins i tot vaig aprendre a fer servir un ordinador, però ara hauré de buscar una feina on treballi només amb dones al voltant."

Dos dies després d'aquest episodi a l'Azizi Bank, n'hi va haver un de similar en una oficina del Bank Mili a Herat. Segons dues caixeres que van presenciar l'escena, talibans armats van amonestar les empleades per mostrar la cara en públic.

La conquesta de drets de les dones és una de les principals fites en els vint anys del desplegament de les forces nord-americanes al país, especialment a les ciutats.

Dones que treballaven en camps com el periodisme, la sanitat o la policia han estat assassinades en una onada d'atacs des de l'inici de les converses de pau, l'any passat, entre els talibans i el govern tutelat pels EUA.


Un règim del terror

Mentre els talibans van ser al poder, entre el 1996 i el 2001, les dones no podien treballar i les nenes no podien anar a l'escola. Les dones s'havien de cobrir el cap i sortir sempre de casa acompanyades per un parent home.

Les dones que se saltessin les normes s'enfrontaven a humiliacions i pallisses públiques a càrrec de la policia religiosa talibana. També hi havia lapidacions i execucions.

ARXIVAT A:
AfganistanViolència masclistaDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut