Explosió a la petroquímica de Tarragona: cronologia de la resposta de Protecció Civil

Va passar una hora fins que es va anunciar que no es farien sonar les sirenes

RedaccióActualitzat

Quan hi ha una explosió, una fuita o altres incidents relacionats amb les indústries químiques del polígon, hi ha establert un protocol que marca els passos a fer des d'un primer moment.

En el cas de l'explosió de l'empresa IQOXE de la petroquímica de Tarragona, les sirenes no van sonar i això ha provocat les queixes i la polèmica al voltant d'aquest protocols.

Entre l'explosió i el primer tuit de Protecció Civil van passar 20 minuts, mitja hora fins que es van alertar les poblacions properes i una hora fins que s'anuncia que no es faran sonar les sirenes. Entremig, missatges contradictoris que van confondre la població.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat aquest dimecres un canvi en la normativa. Demanarà al govern espanyol que agilitzi la implantació de la normativa europea, prevista per al 2022, perquè els avisos puguin arribar directament als mòbils dels ciutadans.

"Demanarem en breu a l'estat espanyol que agilitzi les normatives que s'han de complir a nivell europeu a partir de l'any 2022, que s'actualitzin el màxim de ràpid per poder tenir uns canals de comunicació directa amb els telèfons mòbils de la ciutadania davant d'incidents com el que hem viscut."

 

 

Cronologia de la informació

A les 18.41 hi va haver l'explosió a la planta de l'empresa IQOXE, segons ha dit el conseller executiu, José Luis Morlanes. Després les informacions via Twitter van anar de la manera següent:

19.06: Protecció Civil activa el pla PLASEQCAT i recomana el confinament dels veïns pròxims a l'explosió.

 

19.15: Protecció Civil demana als veïns de set poblacions pròximes a l'explosió el confinament. També s'insta que es faci retuit per ampliar-ne la difusió.

 


19.23: es destaca que el confinament és preventiu i que no hi ha constància de núvol tòxic.

 

 

19.26: es restringeix el confinament a la Canonja i Vila-seca.

 

19.34: el missatge ara és "Es fan sonar les sirenes per avisar la població que es confini." En aquell moment, però, les sirenes no sonen.

 


19.50: un quart d'hora més tard, la indicació és que "l'afectació no és externa a la zona del polígon" i que "No es faran sonar les sirenes".

 

 

Però ja ha passat mes d'una hora des de l'explosió i més de mitja des del primer tuit de confinament, i sense cap avís mitjançant sirenes o megafonia sobre el terreny.


Protocol PLASEQCAT

El protocol d'emergència del sector químic, el PLASEQCAT, diu que:

"El confinament és la mesura de protecció més adequada per a la població en cas d'accident greu. Ha de ser la reacció automàtica de la gent als polígons industrials i nuclis de població propers."

Això és el que es va recomanar de manera preventiva.

Però el protocol afegeix, de manera clara, que:

"Perquè el confinament sigui efectiu cal que la comunicació de l'accident sigui molt ràpida, a través de l'activació del sistema d'avisos via sirenes o megafonia mòbil."

I això és el que no es va fer.

 

La confusió dels veïns

Els veïns esperaven sentir les sirenes per seguir les recomanacions. La presidenta de l'associació de veïns del barri de Bonavista, Loli Gutiérrez, diu que va crear certa confusió.

"Les sirenes... no ens ha agradat que no saltessin. Perquè això és el que ha fet confondre molt el barri. Sabem que quan salten les alarmes hem de confinar-nos a casa i abaixar les persianes fins a nou avís."

Roc Muñoz, alcalde de la Canonja, diu que els veïns estan acostumats a uns protocols que no es van seguir.

"Fer confinar la població sense que soni la sirena és molt complicat. Per la població del meu poble, fer sonar la sirena significa una sèrie de protocols que ja estem acostumats. Això és el que hauria d'haver passat."

 

Canvis en el protocol

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, demana el que ja ha anunciat el conseller Buch, que s'incorpori als protocols un sistema d'alerta a través de missatgeria a tots els telèfons mòbils.

"Si hem de suportar una indústria que comporta uns riscos, hem de tenir les màximes seguretats i la millor comunicació. Per tant, la millor tecnologia s'ha d'aplicar aquí a Tarragona i serà una de les nostres exigències."

El conseller ha afegit que aquest sistema s'aplica a altres països del món.

Des de la Generalitat addueixen que van tenir dificultats en la comunicació perquè no aconseguien saber, de l'empresa, la naturalesa del gas de la deflagració.

Comissions Obreres ja va demanar canvis en el protocol a l'estiu, després de la fuita d'amoníac al Polígon Nord. Ara han tornat a denunciar que el pla, amb el redactat actual, no funciona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut