janquim / Barcelona

Experts mundials avaluen a Barcelona com la tecnologia canvia la política

"La tecnologia canvia la política". Aquest és el lema del Personal Democracy Forum (PDF), un blog nascut als Estats Units i que aplega experts sobre l'adopció de les noves tecnologies en l'àmbit polític en una conferència anual que es convoca des de l'any 2004. Fins ara s'ha celebrat sempre als Estats Units, i es presenta per primer cop a Europa, a la ciutat de Barcelona, a partir d'aquest divendres. Entre els ponents hi ha grans atractius, com el director de nous mitjans de la campanya de Barack Obama i els responsables de les campanyes electorals de la socialista francesa Ségolène Royal i del conservador britànic David Cameron.

Actualitzat
L'arribada del PDF a Europa ha sigut una iniciativa de Nuestra Causa, un grup impulsat pels joves Marc López i Javier Majan que s'inspira en mySociety i vol ser actiu a partir de respondre de quina manera les noves tecnologies poden afavorir la transparència i la participaciò política, qüestions que avui es troben al centre del debat de la política catalana.

Rigidesa dels partits

Marc López, que va ser diputat (elegit a la llista de CpC) i cap de gabinet en un departament del govern català, ja fa uns quants anys que observa el terreny polític com a activista a favor de la participació.

En declaracions al 3cat24 assegura que "la política no és un assumpte dels polítics sinó un assumpte públic" i sosté que "els polítics, integrats en un sistema de partits bastant rígid, no estan disposats a perdre els privilegis de ser veus unidireccionals que es dirigeixen als ciutadans des de les seves pròpies plataformes".

Seguint les pautes que van situar els fundadors nordamericans del PDF, Andrew Rasiej i Micah L. Sifry, López assegura que "els ciutadans podem reivindicar un sistema diferent i tenim les eines per fer-ho perquè ens podem organitzar en xarxa i obligar els polítics a actuar de cara a la gent".

Transparència i participació

L'objectiu que s'han imposat és "evitar una conferència de professionals de la comunicació política" i "obrir un debat a partir de la convicció comuna que la xarxa pot millorar la participació i la transparència política".

Per això, a més dels experts en comunicació electoral també hi participen els impulsors d'iniciatives que pretenen convertir-se en canals de participació, com ara YoPolítico o midemocracia.

El PDF Europe té lloc fins dissabte a les instal·lacions de la torre Agbar de Barcelona i es pot seguir a través d'un grup de Facebook i al Twitter.  

La continuïtat d'aquest encontre a Barcelona dependrà de l'avaluació que els organitzadors en facin quan s'hagi acabat però no amaguen la intenció de convertir-lo en una cita anual que enllaci amb la que té lloc a Nova York.
Anar al contingut