Fragment de la sentència de l'Estatut
Fragment de la sentència de l'Estatut
Barcelona

Experts dictaminen que la sentència del TC debilita la funció constitucional de l'Estatut

L'informe d'experts encarregat pel president de la Generalitat per avaluar l'impacte de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut ha dictaminat que la sentència "debilita significativament la funció constitucional de l'Estatut". L'informe, de 43 pàgines, ha estat elaborat per un grup d'experts coordinat per la secretària del govern, Laia Bonet, i en el qual han participat Antoni Bayona, professor de Dret Administratiu de la Universitat Pompeu Fabra; Jaume Galofré, director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, i Carles Viver Pi-Sunyer, director de l'Institut d'Estudis Autonòmics.

Actualitzat
L'informe del grup d'experts extreu tres conclusions generals.

Primera: la sentència del TC "substitueix el paper" de l'Estatut "en el bloc de la constitucionalitat del mateix TC".

Segona: l'informe assegura que la sentència tracta sovint l'Estatut com una llei merament autonòmica, a través de la qual "la comunitat autònoma pretendria imposar a l'Estat obligacions i mandats".

Tercera: la sentència oblida que l'Estatut "és una norma estatal fruit d'un pacte polític entre la Generalitat i l'Estat".

"La sentència no aplica la seva reiterada doctrina sobre el principi de deferència cap al legislador, que, en aquest cas, encara havia de ser aplicat de forma més exquisida per la funció constitucional de l'Estatut i pel plus de legitimitat que deriva del procediment d'elaboració i aprovació. Al contrari, la sentència està impregnada d'una prevenció injustificada respecte al contingut de l'Estatut d'Autonomia", conclouen els experts.
Anar al contingut