Professionals de l'Hospital de Sant Pau analitzen tests d'antígens de Covid
Professionals de l'Hospital de Sant Pau analitzen tests d'antígens de Covid

Experts critiquen que no s'endureixin les mesures tot i l'elevada pressió hospitalària

El govern ha decidit confiar en la responsabilitat individual, malgrat que les dades no són bones i encara no reflecteixen l'impacte de les trobades de Nadal

RedaccióActualitzat

Les dades epidemiològiques no milloren a Catalunya, més aviat al contrari. L'augment dels contagis no s'atura, 14.000 l'última setmana, i el nombre de malalts ingressats s'ha estabilitzat aquest mes al voltant dels 1.700, una xifra que es tradueix en un nivell de pressió assistencial molt alt. I això que aquestes dades encara no reflecteixen l'impacte de les trobades de Nadal.

Tanmateix, el govern ha decidit no endurir les restriccions de cara a Cap d'Any i confiar en la responsabilitat individual; per això, el Col·legi de Metges ha fet un crit d'alerta i demana mesures més dràstiques per reduir la mobilitat.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, reclama mesures més contundents i efectives per frenar la pandèmia i el 31 de desembre reduir dràsticament la mobilitat. Padrós considera que no s'ha tingut en compte la situació del sistema de salut i alerta que la pandèmia es pot complicar molt al gener:

"Crec que aquestes mesures no redueixen la mobilitat, no redueixen la possibilitat de contagi perquè les xifres ens estan indicant, amb preocupació, que podem tenir un gener molt, molt complicat."

 

La decisió de mantenir les coses com estan tampoc ha convençut altres experts. En declaracions a "El Matí de Catalunya Ràdio" l'investigador de la Universitat de Leicester i professor de Ciències de la Salut de la UOC Salvador Macip considera que és un error no endurir les mesures i avisa que el gener serà complicat.  

"Tothom veu més o menys clar que la situació no és bona i que si hem de fer una cosa és ser més restrictius. No acabo d'entendre per què en aquests moments no s'estan prenent decisions basades en aquestes dades epidemiològiques i en l'evidència, quan els resultats són tan obvis. Entenc perfectament que hi ha raons econòmiques importants, però ara estem parlant de reunions socials."

Macip també assegura que els experts que coneix pensen que les decisions del govern no són encertades i es pregunta quins experts consulta l'executiu, i si els fan cas.

 

L'investigador i infectòleg Oriol Mitjà, en una piulada a Twitter, diu que el govern no n'ha après, de les errades, i pronostica una tercera onada desbocada.

 

També a Twitter, l'Investigador i professor de la Rovira i Virgili Àlex Arenas lamenta que la decisió no hagi estat una innocentada, i afirma que es tracta d'incompetència en majúscules.

 

Salut i Interior han reiterat aquest dilluns la crida a limitar al màxim la interacció social i els desplaçaments aquestes festes, i Protecció Civil demana "passar el Cap d'Any a casa amb la bombolla de convivència".

Recordem que el toc de queda s'ha ampliat la nit de Cap d'Any fins a la una de la matinada, una mesura que fonts del Departament d'Interior han reconegut a Catalunya Ràdio que eren partidaris d'endurir.

Tampoc no es modifiquen les restriccions de mobilitat: continua limitada fins a l'11 de gener la circulació fora de l'àmbit comarcal, amb les excepcions d'anar a treballar, visitar familiars o anar a una segona residència. Les reunions la nit del 31 i el dia de Reis també es mantenen amb un nombre màxim de 10 persones -de com a molt dos grups de convivència.

Sigui com sigui, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, assegurava que les decisions s'han basat en dades sanitàries.

Al conjunt de l'Estat, ja s'han superat els 50.000 morts per coronavirus. Aquest dilluns, el Ministeri de Sanitat va confirmar 300 defuncions i 24.000 positius més.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut