Experts britànics qüestionen l'efectivitat del tancament d'escoles contra la Covid-19
Una professora imparteix una classe online a Seül, Corea del Sud (Reuters/Heo Ran)

Experts britànics qüestionen l'efectivitat del tancament d'escoles contra la Covid-19

Els autors reconeixen, però, que hi ha molt pocs estudis que avaluïn l'impacte real d'aquesta mesura enfront dels brots epidèmics

Xavier DuranActualitzat

El tancament d'escoles degut a la pandèmia de Covid-19 tindria un efecte limitat per prevenir l'expansió del coronavirus i, en canvi, massa costos. És el que es desprèn d'una anàlisi publicada a la revista The Lancet.

No es tracta d'un estudi, sinó de la revisió de diversos treballs feta per un equip encapçalat per Russell Viner, de l'University College de Londres.

Els autors van trobar 616 articles sobre els efectes del tancament d'escoles i altres mesures de distanciament social. A la revisió només n'han inclòs setze.

D'aquests, set no estaven encara revisats i publicats, però els han inclòs per la manca d'estudis relacionats amb la Covid-19. Segons els investigadors, només un d'aquests estava dissenyat per avaluar l'efectivitat del tancament d'escoles.
 

Poc efecte amb la SARS

Tot i aquestes limitacions, els autors conclouen que els dirigents polítics han de ser conscients dels resultats equívocs d'aquesta mesura. Proposen que, si les restriccions s'allarguen, es busquin mesures menys disruptives per als nens i nenes.

Amb la manca d'estudis sobre els efectes en la pandèmia actual, els autors han revisat alguns treballs sobre el tancament durant el brot de SARS el 2003. Segons estudis fets a la Xina, Hong Kong i Singapur, la mesura no va contribuir al control de l'epidèmia.

El tancament d'escoles implementat a diversos països durant pandèmies de grip i diversos estudis en valoren positivament els efectes. Però això depèn de les característiques de cada brot de grip i de la transmissió. Sembla que els efectes són millors quan la transmissió del virus és baixa, cosa que no es compleix amb la SARS-CoV-2.

També citen modelitzacions segons les quals el tancament d'escoles reduirà entre un 2 i un 4% la mortalitat per la Covid-19. Pot semblar poc, però en el moment actual això hauria significat entre 7.000 i 14.000 morts menys arreu del món.

Estudis no publicats sí que valoren els efectes del tancament d'escoles en el control de la Covid-19, però, segons aquesta revisió, no aporten dades que hi donin suport.

Es tracta d'estudis on la mesura es valora juntament amb altres. Només un estudi analitza per separat el tancament d'escoles i afirma que l'efecte és marginal, degut a l'augment dels contactes a casa i dintre la comunitat.
 

Costos elevats

Precisament l'augment del contacte entre familiars i nens i nenes que es queden casa és un dels punts febles, segons els autors, del tancament d'escoles.

A més, nens i nenes es contagien menys de Covid-19 i això també aniria en contra, afirmen, del tancament d'escoles.

 

En tot cas, degut als elevats costos que té la mesura, els autors demanen més recerca urgent per avaluar-la. Segons l'autor principal, Viner, els costos poden ser molt alts:

"L'educació dels nens queda danyada i la seva salut mental pot patir, les finances familiars queden afectades, treballadors clau poden haver de quedar-se a casa per vigilar els seus fills i els nens vulnerables són els que més pateixen."

Els autors creuen que els resultats sobre la baixa efectivitat posa en un compromís els polítics, perquè aparentment sembla una mesura de sentit comú i una de les primeres que s'han de prendre.

També creuen que, si hi ha un gran nombre de casos entre el personal docent, les escoles podrien estar obertes només per a fills de treballadors sanitaris i d'altre personal essencial. El contrari fa que aquestes persones no tinguin amb qui deixar els fills.

L'article ha rebut comentaris positius de diversos experts. Però Neil Ferguson, l'Imperial College de Londres, creu que combinar la mesura amb altres té un paper important per reduir els contactes:

"Si bé el tancament d'escoles per si sola tindria una efectivitat imitada per controlar la transmissió de la Covid-19, quan es combina amb distanciament social intens, juga un paper important a tallar contactes entre la gent de la casa i això assegura que la transmissió disminueix."

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
Anar al contingut