La vacunació d'AstraZeneca va estar dies aturada per dubtes sobre una possible relació amb trombosis cerebrals
La vacunació d'AstraZeneca va estar dies aturada per dubtes sobre una possible relació amb trombosis cerebrals

Experts alemanys recomanen substituir la segona dosi d'AstraZeneca als menors de 60 anys

La comissió permanent sobre vacunació d'Alemanya recomana que els menors de 60 anys rebin una dosi d'una vacuna mRNA en comptes de la d'AstraZeneca

RedaccióActualitzat

La comissió que assessora el govern alemany sobre vacunes recomana que les persones menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca no se'n posin la segona i que es vacunin amb alguna altra de les vacunes disponibles. Alemanya ja va aturar la vacunació amb aquest fàrmac a les persones menors de 60.

La Comissió Permanent sobre Vacunació a Alemanya (STIKO), en un comunicat publicat a la web de l'institut científic Robert Koch, diu que "fins que no es disposi de les dades corresponents, l'STIKO recomana que en comptes de la segona dosi d'AstraZeneca es posi una dosi d'una vacuna mRNA a les persones menors de 60 anys 12 setmanes després d'haver rebut la primera dosi". Les vacunes mRNA són les del tipus de Pfizer o de Moderna.

A Alemanya, més de 2 milions de menors de 60 anys han rebut la primera dosi d'AstraZeneca. Alemanya ja va aturar la immunització amb aquest fàrmac per a menors de 60 anys. Tot i que no està confirmat que els casos inusuals de trombosi siguin un efecte secundari derivat de la vacuna d'AstraZeneca, Alemanya opta per mantenir-se prudent.

 

L'aturada de la vacunació amb AstraZeneca per als menors de 60 anys ha provocat que grups de població per damunt d'aquesta edat que encara no els tocava vacunar-se a Alemanya ho hagin pogut començar a fer. És el cas del president de la República Federal d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier. El polític socialdemòcrata, de 65 anys, es va vacunar aquest dijous amb la primera dosi d'AstraZeneca. Ara per ara, no ha transcendit si la cancellera Merkel, de 66 anys, ho ha fet també o no.

La decisió de revacunar els menors de 60 anys tindria relació amb la suposada incidència d'aquesta vacuna amb casos de trombosi cerebral, que passaria majoritàriament en dones joves. Una relació que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) no va trobar fonamentada i que, en tot cas, no seria més gran que els casos que es donen en la població en general no vacunada.

La vacunació amb AstraZeneca ja va quedar aturara uns dies, pendent del veredicte de l'EMA.

Holanda també ha anunciat que deixa de posar la vacuna d'AstraZeneca a totes les persones menors de 60 anys, després de rebre nous informes de casos de trombosi. AstraZeneca s'ha posat a disposició de les autoritats sanitàries holandeses per respondre qualsevol pregunta sobre la vacuna.

Els Estats Units també es plantegen no comprar vacunes d'AstraZeneca. El director de l'Institut de Malalties Infeccioses de Washington, Anthony Fauci, apunta la possibilitat que no la necessitin malgrat que l'organisme regulador dels Estats Units aprovi aquest fàrmac. Segons ha explicat, tenen prou contractes amb altres farmacèutiques per poder vacunar tota la seva població.

 

Catalunya, pendent d'AstraZeneca

Mentrestant, a Catalunya, s'espera l'arribada de 160.000 vacunes d'AstraZeneca per accelerar el ritme de vacunació. Formen part del paquet de més d'un milió de dosis d'AstraZeneca que el govern espanyol va rebre dijous i que ja ha començat a distribuir entre les comunitats autònomes.

Aquest dissabte es començaran a subministrar entre la població. La vacuna d'AstraZeneca es fa servir prioritàriament per immunitzar persones d'entre 60 i 65 anys tot i que des de Salut creuen que també es podria subministrar a la franja que va dels 66 als 79 anys, fins ara massa grans per rebre la d'AstraZeneca i massa joves per rebre la de Pfizer.

A banda de les d'AstraZeneca, Catalunya rebrà la setmana que ve prop de 200.000 dosis de la de Pfizer.

El 12 per cent dels catalans ja han rebut, com a mínim, la primera dosi d'alguna de les vacunes per a la Covid.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
Anar al contingut