Alcarràs

Experiment d'una granja de vaques d'Alcarràs: si mengen millor, produeixen menys metà

Una millora de la dieta de les vaques i del tractament dels fems pot arribar a reduir entre un 7 i un 14% l'emissió de gasos

Actualitzat

En una granja d'Alcarràs, al Segrià, treballen amb un mètode experimental per reduir les emissions de CO2. Però, sobretot, per reduir el metà que produeixen les vaques i els fems. El metà és un dels gasos d'efecte hivernacle i és dels que més contribueixen a l'escalfament de l'atmosfera.

 

 

Per això vigilen, sobretot, el que mengen els animals, perquè, com més bona és l'alimentació, menys gasos produeixen les vaques.

"L'objectiu és optimitzar al màxim l'alimentació. Donar l'alimentació correcta segons l'edat de l'animal, per ser més eficients i no malbaratar cap tipus d'aliment. Així aconseguim que digereixi millor i produeixi menys metà", explica el ramader Ricard Gòdia.

 

 

Segons Paula Martínez, tècnic d'Asoprovac, l'emissió de gasos per part de les vaques es produeix sobretot durant la fase remugant, de digestió dels aliments; per tant, una alimentació més lleugera pot afavorir que hi hagi aquesta reducció de gasos.

I els fems que generen a la granja també tenen un tractament especial. Miren de no acumular-ne perquè no fermentin i els porten a compostar en una planta tan aviat com poden.

A més, també han instal·lat plaques solars per produir l'electricitat i l'aigua calenta que necessita la granja.

 

 

La granja d'Alcarràs és un dels projectes que té engegats l'Associació Espanyola de Productors de Vacum de Carn (Asoprovac) amb l'objectiu de reduir un 15% la petjada de carboni el 2025.

Segons la gerent de l'entitat, Matilde Moro, amb una millora de la dieta de les vaques i també aplicant millores a la gestió de l'explotació ramadera es pot arribar a reduir entre un 7 i un 14% l'emissió de gasos.

De fet, segons Moro, en països com França i Irlanda, on aquests estudis estan més avançats, s'ha arribat a constatar diferències de fins a un 30% entre explotacions que fan les coses bé i d'altres que ho fan malament.

 En el conjunt d'Europa, són unes 2.000 granges les que estan fent estudis per veure com es poden frenar les emissions.

 

 

El sector és cada cop més sensible a la crisi climàtica. Per això ha fet el ple una jornada tècnica de la Fira Agrària de Sant Miquel que posa aquesta granja com a exemple.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut