Barcelona

Experiència Centelles: un itinerari per descobrir la història a través de la fotografia

Un itinerari permet descobrir els llocs on el fotògraf Agustí Centelles va captar imatges dels primers moments de la Guerra Civil a Barcelona

Alonso Carnicer/Sara GrimalActualitzat

Tal dia com avui, el 19 de juliol de 1936, el fotògraf Agustí Centelles va ser testimoni a Barcelona d'uns fets decisius. Era l'endemà de l'aixecament militar contra la República. Centelles va sortir al carrer amb la seva Leica i va fotografiar la lluita als carrers de la ciutat i els moments decisius en què les forces lleials a la República van derrotar els insurrectes. Les imatges s'han convertit en autèntiques icones de la guerra civil.

Aquest dissabte, un grup de persones ha pogut descobrir a través de l'itinerari "Experiència Centelles" , organitzat per  Arqueologia del Punt de Vista, els llocs exactes on van ser captades aquelles fotografies i tota la informació que es pot trobar estudiant atentament les imatges.

La cantonada dels carrers Diputació i Llúria de Barcelona ha estat el punt de partida d'aquest viatge cap al passat. La fotografia d'uns guàrdies d'assalt disparant amb els fusells recolzats en uns cavalls morts en el combat va fer la volta al món com a símbol de la lluita en defensa de la República. Però aquesta era només una de les vint imatges fetes per Agustí Centelles al mateix lloc, entre els carrers de Llúria i Pau Claris. Foto a foto, Centelles mostrava múltiples facetes d'un moment decisiu, quan els guàrdies d'assalt i les forces populars van impedir el pas de l'artilleria insurrecta que anava cap a la plaça de Catalunya per prendre els llocs clau de la ciutat.

Ricard Martínez, d'Arqueologia del Punt de Vista, relatava el que va trobar Agustí Centelles: "Era un caos: cavalls morts, milicians que han arreplegat les armes i els cascos dels soldats. És també un instant de canvi. El fotoperiodista s'està convertint en fotògraf de guerra, i veiem també gent encara amb 'trajo' -era diumenge- que s'estan convertint en milicians, són gent en metamorfosi."

Els participants en l''Experiència Centelles' han pogut conèixer tot l'itinerari que va seguir el fotògraf aquell dia i descobrir per ells mateixos els llocs exactes de cada enquadrament fins a arribar a la imatge que ha quedat per a la posteritat com la definitiva. Han pogut comptar també amb les explicacions de Sergi Centelles, un dels fills del fotògraf.

Han pogut saber la manera en què es va construir aquesta imatge icònica. Agustí Centelles va comptar amb la complicitat dels combatents que havien protagonitzat la lluita poca estona abans. En els últims anys, l'estudi detallat d'aquesta fotografia ha permès descobrir la identitat i la vida d'alguns dels seus protagonistes, com Mariano Vitini.

Els participants en l'itinerari, com Eduard Olivella, consideren que l'experiència els ha permès descobrir una realitat més complexa i interessant: "Potser és també desmitificar el valor d'una sola fotografia i obrir el camp de visió i veure que és el conjunt d'imatges el que et dóna una idea específica i més aproximada que no pas una sola imatge mítica.

El recorregut ha continuat per diversos punts de la ciutat, com la comissaria de policia de la Via Laietana, i ha acabat a la plaça Catalunya, un dels punts clau en què les forces lleials van aturar els insurrectes. En les parets que envolten la plaça es poden trobar els impactes de bala d'aquells combats. Com aclareix Ricard Martínez: "Centelles va darrere dels soldats, i ensopega amb el primer mort de la guerra, el primer mort, almenys, que registra Centelles."

Centelles va captar nombroses fotografies de la plaça i molts altres punts de Barcelona. El conjunt de totes les imatges que va fer al llarg d'aquell dia històric configura una topografia de la memòria inscrita en el paisatge urbà que sempre revela nous detalls sorprenents.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut