Èxit d'un fàrmac per tractar el càncer de mama que combina anticossos amb quimioteràpia

Una tecnologia de quimioteràpia unida a anticossos està sent revolucionària en el món de l'oncologia, segons els investigadors

RedaccióActualitzat

Molt bons resultats d'un nou medicament contra el càncer de mama. És un tractament d'anticossos que integra, a més, quimioteràpia i aconsegueix portar-la directament a les cèl·lules tumorals.

En l'estudi internacional, publicat al New England Journal of Medicine (NEJM), hi han participat investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS-UB, de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'Hospital Vall d'Hebron-VHIO. Els resultats es presenten aquest diumenge al Congrés Americà d'Oncologia a Chicago, el més important del món.

Es tracta d'un fàrmac que ja havia demostrat eficàcia en un grup reduït de pacients, i ara s'ha comprovat que pot beneficiar fins a un 50% més de pacients.

La descoberta es pot considerar, a més, part del llegat de l'oncòleg Josep Baselga, que va morir l'any passat.


La unió d'anticossos i molècules de quimioteràpia

El tractament consisteix en un anticòs (el trastuzumab), al qual s'han unit vuit molècules d'una quimioteràpia molt potent (el deruxtecan). Cristina Saura, oncòloga responsable del grup de recerca de càncer de mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), explica que aquest medicament augmenta la precisió de la quimioteràpia:

"És una estratègia que ens ajuda a dirigir la quimioteràpia a les cèl·lules del tumor, cosa que n'augmenta l'eficàcia i en disminueix la toxicitat."

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a tot el món, afecta 2,3 milions de persones i en causa la mort de 571.000 cada any. La classificació molecular del càncer de mama permet decidir quin és el millor tractament en funció de les característiques del tumor. Entre els diferents subtipus, els càncers de mama HER2 negatiu representen el 70% de tots els tumors.

Els nivells d'HER2, una proteïna que es troba a l'exterior de les cèl·lules tumorals, determinen quina és l'estratègia davant el càncer. El nou medicament s'ha vist que aconsegueix doblar la supervivència sense progressió de la malaltia en les pacients amb càncer de mama metastàsic amb una baixa HER2, un grup molt més gran de pacients:

"Són pacients que, sent HER2 negatives, tenen una baixa expressió d'HER2, però suficient perquè aquest medicament que estem provant sigui eficaç."

Per Aleix Prat, oncòleg de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, els resultats són "espectaculars", ja que millora la qualitat de vida dels pacients i incrementa el temps en què el tumor està controlat: "A més, augmenta la probabilitat de supervivència, cosa que no sempre veiem en oncologia."

Així mateix, el tractament s'aplica cada tres setmanes, i no cada setmana com la quimioteràpia.

D'esquerra a dreta, Maria Vidal, Miguel Gil, Cristina Saura i Aleix Prat, co-autors de l'estudi
D'esquerra a dreta, Maria Vidal, Miguel Gil, Cristina Saura i Aleix Prat, coautors de l'estudi (Francisco Avia)

En l'assaig clínic hi van prendre part 557 pacients. Maria Sala Bayès és una de les dones que hi va participar i això li va permetre guanyar temps amb bona qualitat de vida i complir projectes que s'havia proposat: "Va ser millorar des de la primera sessió, per mi ha suposat estudiar i fer les pràctiques d'auxiliar d'infermeria. Tal com estava abans, no ho hauria pogut fer."

De moment, aquest medicament no cura. Com sempre es fa, s'ha començat a provar amb dones amb la malaltia ja avançada, i que havien fet com a mínim dues tandes de quimioteràpia convencional.

Aleix Prat explica que ja hi ha estudis en marxa en què estan participant per veure realment si el tractament pot arribar a curar la malaltia precoç o inclús en pacients metastàsiques que no han rebut cap tractament. "O si podria arribar a curar algun subgrup", afegeix.


La detecció precoç és clau

L'estudi conclou que el tractament amb trastuzumab deruxtecan és la primera teràpia dirigida contra HER2 que demostra un benefici clínic significatiu en pacients amb càncer de mama metastàsic amb baixa expressió d'HER2.

Els investigadors, però, recorden que la curació en càncer de mama s'aconsegueix sobretot amb la prevenció i la detecció precoç.

Entre un 85% i un 90% dels diagnòstics a Catalunya es fan en un moment en què la malaltia és curable. Entre un 10% i un 15% es diagnostiquen quan el càncer ja és metastàsic.

Aquest nou medicament, a més, s'ha vist que no només pot ajudar en el tractament del càncer mama, sinó que també s'està obrint a càncers d'altres tipus, com el de pulmó.

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científicaSalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut