Ajudes al lloguer entre les mesures per mitigar l'impacte econòmic del coronavirus en les famílies i els consumidors

Exhaurides les ajudes estatals per a lloguers a famílies vulnerables per la Covid-19

La Generalitat demanarà a Madrid que dupliqui el pressupost fins arribar als 29 milions d'euros i creu que, en total, es necessiten uns 50 milions

Actualitzat

El govern ha aturat la recepció de sol·licituds d'ajuts al lloguer per a famílies amb dificultats econòmiques per la Covid-19, després que la convocatòria oberta el 19 de maig hagi quedat desbordada amb 14.395 sol·licituds.

Aquest dimecres serà el darrer dia que s'admetran peticions i abans de seguir acceptant-ne més, s'estan gestionant les rebudes fins ara per ordre d'arribada.

L'allau de peticions ja ha superat els 14,5 milions d'euros que va destinar el govern espanyol a Catalunya. Ara, la Generalitat ha reclamat a Madrid doblar aquesta quantitat per poder concedir més ajudes, que van destinades a famílies en situació d'atur o d'ERTO, que hagin tingut un descens dels ingressos i hagin quedat en situació vulnerable.

Arribar a pactes, moltes vegades, depén de la situació econòmica del propietari
 

50 milions en total

El president de la Generalitat, Quim Torra, n'ha parlat aquest dimecres a Catalunya Ràdio i ha assegurat que, ni tan sols duplicant la xifra prevista inicialment es podrà cobrir totes les necessitats existents.

"El conseller de territori ha demanat duplicar-lo -ha explicat- i estem parlant amb el vicepresident del govern espanyol perquè sigui possible. Però necessitem més diners, fins i tot més enllà d'aquesta xifra. Calculem que necessitarem uns 50 milions d'euros."

Segons ha explicat aquest dimarts la portaveu del govern, Meritxell Budó, en aquests moments estan treballant per saber de quina manera poden obtenir més recursos. D'entrada ja es va indicar que els recursos rebuts per part de l'Estat es consideraven "insuficients".

La Generalitat ha editat una guia per donar a conèixer quines subvencions hi ha disponibles arran de la crisi generada per la Covid-19.

 

Per la seva banda, el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaume Palomera, va demanar a "Els matins" de TV3 que es legisli una reducció dels lloguers, en comptes de dedicar subvencions amb pressupostos públics.

"Els propietaris que no necessitin el lloguer per arribar a fi de mes, -ha dit Palomera- hauríem de negociar quitances amb els llogaters. El que ens sembla vergonyós són els fons voltors, que tenen molts edificis, i que aprofiten ara per dir als seus llogaters que és el moment que marxin si no poden assumir augments de rendes"

900 euros al mes

La quantia de l'ajuda podrà arribar fins a un import màxim de 900 euros al mes i del 100% de la renda, tal com va publicar el BOE. Es podrà concedir per un termini de fins a 6 mesos i la primera mensualitat serà la corresponent al mes d'abril del 2020.

Des de Territori consideren que també s'hauria de doblar l'import dedicat al Pla Nacional d'Habitatge, que, en el cas de Catalunya, significaria passar de 200 a 400 milions per poder oferir subvencions i incentius per incrementar la promoció d'habitatges de lloguer assequibles.

D'altra banda, la Generalitat recorda que a part de la convocatòria d'ajuts al lloguer que ara ha quedat aturada també hi ha una línia de microcrèdits i anuncia que estudien aplicar fons de contingència.

Des de l'Ajuntament de Barcelona, la regidora d'Habitatge Lucía Martín ha apuntat que seria necessari que la Generalitat fes una aportació extra als fons estatals. El consistori va anunciar que hi aportaria 2,5 milions d'euros addicionals.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut