Exguerrillers de les FARC anuncien que tornen a les armes per la "traïció del govern"
L'exguerriller Iván Márquez anunciant el retorn a les armes
Colòmbia

Exguerrillers de les FARC anuncien que tornen a les armes per la "traïció del govern"

L'exnúmero dos de les FARC denuncia que el govern no ha complert i que, en aquests temps, han estat assassinats centenars de líders socials i guerrillers

Sílvia HerasActualitzat

Gairebé tres anys després dels acords de pau de l'Havana, una facció de les FARC ha anunciat que torna a agafar les armes. L'anunci l'ha fet l'antic número dos de la guerrilla colombiana, Iván Márquez. Ell mateix va ser el cap de l'equip negociador de les FARC.

En un vídeo a difós a través de les xarxes socials, denuncia que el govern no ha complert i que, en aquests temps, han estat assassinats centenars de líders socials i guerrillers:

"És la continuació de la lluita guerrillera com a resposta a la traïció de l'Estat als acords de pau de l'Havana."

Márquez va ser escollit senador per les FARC, però no va ocupar mai l'escó i portava un any en parador desconegut. Ara diu que buscarà aliances amb l'altra guerrilla encara activa, l'ELN, juntament amb una vintena de companys.

"Els indigna que només ells hagin de seure ara al banc dels acusats mentre la cúpula política que va emetre les ordres contempla indiferent l'espectacle darrere la barrera de la impunitat".

Per la seva banda, el líder de l'ELN, conegut com a "Uriel", cap d'un dels fronts més actius de la guerrilla, ha celebrat la tornada a les armes de líders dissidents de les FARC.

"Saludem el pronunciament d'Iván Márquez, Jesús Santrich, el Paisa i altres companys que tornen a integrar-se a la resistència popular."

Les FARC se senten en el punt de mira de l'òrgan que jutja els que van cometre crims durant el conflicte, i no només pel que fa al passat. Els paramilitars continuen actuant.

Fotos i noms dels líders socials assassinats

Més de 500 líders socials han estat assassinats en tres anys. Molts d'ells es veuen obligats a dur armilla antibales per treballar. Defensar els drets dels indígenes els ha generat amenaçades de mort.

El Defensor del Poble, Carlos Alfonso Negret, assenyala el narcotràfic, l'or i la restitució de terres com a principals motius de l'assassinat de líders socials:

"La raó per assassinar-los, sobretot, és el control territorial per gestionar dues economies il·legals, la del narcotràfic i la de l'or. També hi ha líders socials assassinats per la problemàtica generada per la restitució de les terres."

L'expresident colombià Juan Manuel Santos, que va firmar l'acord de pau amb la guerrilla de les FARC, ha demanat a l'Estat que mantingui el seu compromís amb els excombatents que continuen compromesos amb el procés i "reprimeixi" els desertors com Iván Márquez.

"El 90% de les FARC continua el en procés de pau. S'ha de continuar complint. Als desertors se'ls ha de reprimir amb tota contundència. La batalla per la pau no s'atura."

El fracàs del govern per controlar l'antic territori de les FARC i garantir l'accés a la terra dels camperols ha fet que hagin proliferat els grups armats. Per la Fundació Pau i Reconciliació, l'anunci de Márquez es tracta d'un procés de bandolerització dels dissidents.

 

ARXIVAT A:
ColòmbiaFARC
Anar al contingut