Crítiques dels exconsellers Rigau, Ruiz i Maragall a la proposta del govern espanyol
Crítiques dels exconsellers Rigau, Ruiz i Maragall a la proposta del govern espanyol

Exconsellers d'Ensenyament carreguen contra el govern del PP pels atacs a la immersió

Maragall, Rigau i Ruiz diuen que la idea de La Moncloa de triar el castellà com a llengua vehicular a l'escola respon a una estratègia política

RedaccióActualitzat

Des de Catalunya, tres dels últims consellers d'Ensenyament s'han mostrat contundents a l'hora de criticar i desautoritzar la intenció del govern espanyol de poder triar el castellà com a llengua vehicular a l'escola. Ernest Maragall i Irene Rigau coincideixen que és una estratègia política per desmuntar la immersió lingüística a Catalunya. Ho han dit a "Els matins" de TV3.

L'exconsellera Irene Rigau afirma que hi ha una pugna política en el rerefons de la casella per escollir la llengua vehicular.

"Darrere de la utilització o no d'aquest formulari, ampliant amb una casella o no, hi ha una guerra entre Ciutadans i PP, atiada des de determinats mitjans de Madrid, etcètera, que ara aporta una vegada més aquesta qüestió en el debat quan saben, a més, que és un engany a la població perquè el sistema no està pensat per garantir escoles en català i escoles en castellà. Al contrari, hem intentat no separar mai els infants per la llengua."

Ernest Maragall parla de la voluntat d'alguns partits de "provocar una fractura" a Catalunya per guanyar vots a l'estat espanyol.

"A mi em sembla que estem assistint a l'episodi número 334 de com guanyar vots a Espanya atacant Catalunya. En aquest cas és pitjor i és més greu, perquè es posa en pràctica una vella consigna de determinats partits i d'una determinada cultura en el nostre Estat, encara, que consisteix a fer aparèixer fractura allà on no n'hi ha, en provocar divisió per poder dir després que n'hi ha. Aquí es vol crear una fractura dintre del sistema educatiu català."

"El 155 no pot canviar la Llei d'Educació de Catalunya"

A través de Twitter, l'exconsellera Meritxell Ruiz defensa que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució no pot afectar la preinscripció escolar, perquè la regula la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

Carles Puigdemont també es refereix a la proposta del govern de Rajoy. En un tuit, Puigdemont afirma que "mentre l'Estat sobrealimenta amb la mà dreta el nacionalisme espanyol i intenta dividir els alumnes catalans per la seva llengua, amb la mà esquerra amaga com a 'secret d'estat' totes les informacions sobre l'imam de Ripoll". I afegeix que "el català resistirà i s'imposarà la veritat". Al tuit, hi adjunta algunes informacions relacionades amb l'estat espanyol i també amb el cervell de l'atemptat de la Rambla i Cambrils.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut