Excàrrecs policials britànics sobre el 20S: "No hem observat cap prova de violència"
La gentada concentrada el 20S davant de la Conselleria d'Economia

Excaps policials britànics sobre el 20S: "No hem observat cap prova de violència"

Marchena va rebutjar l'informe encarregat per Cuixart a dos experts britànics que consideren "difícil d'entendre" la versió de la Fiscalia i dels agents de la Guàrdia Civil

Josep Maria CampsActualitzat

Aquest dilluns s'ha sabut el contingut d'un informe de dos experts britànics sobre els fets del 20 de setembre i l'1 d'octubre del 2017 que desmenteix els relats que n'han fet la Fiscalia i els testimonis de la Guàrdia Civil.

L'informe, encarregat per la defensa de Jordi Cuixart, l'han elaborat Sir Hugh Orde i Duncan McCausland, i el Tribunal Suprem presidit per Manuel Marchena el va rebutjar com a prova pericial.

El contingut l'han avançat el diari britànic The Times i el digital eldiario.es, que destaquen que els dos experts són antics càrrecs policials a Londres i a Irlanda del Nord, i acumulen dècades d'experiència en ordre públic i en la lluita antiterrorista.

 

"No hem observat cap prova de violència organitzada"

Segons aquests mitjans, aquests experts afirmen que les 40.000 persones que es calcula que es van manifestar el 20S davant d'Economia van ser "una multitud pacífica, encara que sorollosa":

"No hem observat cap prova de violència organitzada durant el dia, ni de llançament d'objectes repetits a la policia. A part del mateix volum de la multitud i dels problemes inherents per a la seguretat pública, no hem observat res que ens hagi causat preocupació pel que fa a violència."

Aquests experts consideren que les versions de la Fiscalia i de la Guàrdia Civil sobre aquell dia i també sobre l'1-O són "difícils d'entendre", "sorprenents" i "molt arriscades".


"Cap càrrega violenta"

Segons The Times, per fer l'informe, que té 120 pàgines, els dos experts van analitzar més de 100 vídeos, documents i missatges de les xarxes socials.

Segons aquesta documentació neguen que hi hagués cap "càrrega violenta" de la gentada contra les portes de la Conselleria d'Economia, tal com va afirmar un tinent de la Guàrdia Civil durant la seva declaració al Suprem:

"Hem examinat els vídeos de seguretat d'aquest moment des de dins i des de fora de l'edifici i no podem trobar aquest incident."

"Trobem que aquesta afirmació no va acompanyada de proves disponibles."


"Difícil d'entendre"

Els autors de l'informe també destaquen que abans que arribessin els agents de la Guàrdia Civil ja hi havia fotògrafs esperant-los a fora, i infereixen que van ser avisats abans.

Contrasten aquest fet amb el fet que no s'avisés del registre els Mossos d'Esquadra, cosa que hauria permès acordonar la zona:

"És difícil d'entendre per què no hi va haver comunicació prèvia entre la Guàrdia Civil i els Mossos. La manca de planificació dels mateixos mitjans policials va poder influir en la capacitat per assegurar una àrea al voltant de l'edifici abans que la multitud es fes més gran."

"Hauria estat raonable i proporcionat controlar una àrea reduïda a fora de la conselleria des del principi de l'operació, hauria d'haver-se instal·lat immediatament un cordó amb tanques."

L'informe critica l'"absència total" de mesures de seguretat preses per la Guàrdia Civil, i considera "sorprenent" que després reclamessin ajuda als Mossos.

 


Els cotxes, danyats per "un nombre reduït de persones"

 

Pel que fa als danys que van causar als famosos cotxes de la Guàrdia Civil aquell dia, els experts critiquen que es deixessin al davant mateix de l'edifici.

A més, afirmen que només "un nombre reduït de persones es va veure involucrat a títol personal" en les destrosses i el robatori d'objectes del seu interior.

 

Aïllar els actes violents

Els experts tampoc no veuen cap relació entre aquests esdeveniments aïllats i l'actitud i els missatges de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez d'aquell dia:

"Hi ha un tema que es repeteix en els discursos: s'insisteix que la concentració és pacífica i que els actes violents s'han d'aïllar."

També destaquen que no es va impedir l'actuació de la comitiva judicial, i que durant tot el dia va estar entrant i sortint gent de la conselleria sense problemes.


"Absència d'instruccions clares"

Pel que fa al dia del referèndum, van analitzar més de 200 vídeos de l'actuació policia, i afirmen el següent:

"Basant-nos en el que hem vist, la immensa majoria de manifestants es pot avaluar com a no-violenta."

Els dos experts limiten l'actitud violenta dels ciutadans al que va passar a Sant Carles de la Ràpita.

Pel que fa a l'actuació policial, asseguren que hi va haver casos en què va ser "efectiva" i "exitosa", però en d'altres hi va haver "un ús indiscriminat, violent i desproporcionat" de la força.

Però no en responsabilitzen els agents, sinó a "l'absència d'instruccions clares" amb què van actuar. Aprofiten per avaluar en 90.000 els agents que hauria calgut per impedir el referèndum a tots els col·legis electorals.

 

Marchena va rebutjar Orde perquè no tenia "experiència directa"

El tribunal presidit per Marchena va rebutjar l'expertesa de Sir Hugh Orde amb l'argument següent:

"Aquest expert només pot aportar la seva apreciable experiència en conflictes històrics succeïts en altres països i no té experiència directa en els esdeveniments que es jutgen."

Sir Hugh Orde ha fet la seva carrera policial a Londres i a Irlanda del Nord, va presidir l'associació de caps de policia britànica entre el 2009 i el 2015, i els últims anys ha estat assessor en cap sobre temes policials del govern britànic.

Per la seva banda, Duncan McCausland també ha fet carrera policial a Irlanda del Nord i ha assessorat sobre temes policials i de processos de pau a països com els Estats Units, l'Iraq, Sri Lanka, el Líban o el Pakistan.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés20S
Anar al contingut