Butaques vermelles en un teatre
El Col·legi de Teatre afirma que investigarà la denúncia de les exalumnes (Pixabay)

Exalumnes del Col·legi de Teatre de Barcelona acusen docents d'abús i assetjament sexual

Un dels professors reconeix haver "flirtejat" i fet petons a exalumnes, però nega haver comès abusos

RedaccióActualitzat

Tretze exalumnes del Col·legi de Teatre de Barcelona han denunciat davant la direcció d'aquesta escola teatral pràctiques abusives i d'assetjament per part de 8 docents durant 15 anys. Els abusos els hauria comès especialment i de manera reiterada un dels professors, actor i director, que va fer classes al centre, entre el 2005 i el 2020. Així ho destapa un reportatge del diari Ara

A la instància presentada per les exalumnes, es detalla com aquest professor, que en el moment dels fets superava els 45 anys, va mantenir relacions amb diverses alumnes que llavors tenien entre 18 i 20 anys, les va assetjar i en va abusar. 

Els Mossos d'Esquadra han confirmat a TV3 que, de moment, no els consten denúncies en relació amb aquests fets. 
 

"M'han dit que l'escollida ets tu"

Encara que la denúncia davant del Col·legi de Teatre apunta al comportament de fins a 8 professors, incideix especialment en un dels casos. És un professor que hauria mantingut relacions amb diverses estudiants a les quals assetjava.

Una de les denunciants afirma que la situació era coneguda per la resta del professorat. Un altre docent li va arribar a comentar: "M'han dit que aquest any l'escollida ets tu".

L'alumna afegeix que el professor li trucava freqüentment, fins i tot de nit, que s'oferia a acompanyar-la a casa, i que la va petonejar en una festa.

Després, li va demanar que iniciessin una relació, malgrat que estava casat. L'alumna explica que la situació li va provocar una situació d'angoixa que li va fer abandonar el món del teatre.

Una altra estudiant, que també va acabar deixant els estudis, explica que en una festa en què estava molt beguda li va tocar els pits. La "por i l'ansietat" de poder-se'l trobar pel centre li va fer prendre la decisió de plegar. 

Una tercera noia denuncia fets similars per part d'aquest professor, que davant d'altres alumnes deia que estava enamorat d'ella, li enviava missatges per quedar i li va proposar mantenir relacions sexuals.
 

El professor reconeix haver-hi "flirtejat" 

El professor acusat ha admès al mateix rotatiu que a les festes de final de curs, quan les alumnes passaven a ser exalumnes seves, podria haver "flirtejat" amb alguna i haver-los fet algun petó, però nega que els proposés mantenir relacions sexuals o que toqués els pits d'una d'elles.

També hi ha denúncies que fan referència a altres professors que, segons les denunciants, proferien comentaris sexistes cap a les alumnes o a les seves classes feien constants bromes de contingut sexual.

També parlen de tocaments al cul o de vexacions a classe, com "simular una masturbació i acabar escopint damunt dels pits d'una estudiant."

Altres professors els demanaven que es despullessin amb l'argument de trencar tabú i els feien carícies i massatges dins i fora de l'aula, segons els testimonis que recull l'Ara.
 

El Col·legi del Teatre estudia la denúncia

Alguns dels testimonis afirmen que ja havien denunciat aquestes situacions a la direcció del centre. Els directius del centre afirmen que no tenien coneixement dels casos denunciats

Dimarts, antigues alumnes van traslladar una instància a la direcció del centre teatral. La secretària acadèmica del Col·legi, Gemma Figueras, confirma que han rebut la denúncia i que ara "l'escola la investigarà i la contrastarà". 

S'ha convocat una reunió de l'equip directiu en funcions de l'escola teatral el 31 de desembre. La directora del Col·legi de Teatre, Gisela Krenn, va morir a l'octubre i l'escola encara no té nova direcció.

El Col·legi de Teatre de Barcelona és un centre d'ensenyament situat al recinte del Poble Espanyol que va néixer el 1983, obert a noves tendències de la formació d'actors per a teatre, cinema i televisió. 
 

Precedents en l'àmbit de la formació teatral

Aquest cas se suma al dels abusos a l'Institut del Teatre de Barcelona, que va acabar a la Fiscalia i pel qual la directora de la institució, Magda Puyo, va dimitir

L'espurna la va encendre una informació periodística del diari Ara a finals de febrer, que va denunciar dècades d'abusos a l'IT i es va centrar en el professor i director Joan Ollé.

El mateix rotatiu, anteriorment, va destapar el cas d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida que la Fiscalia va arxivar perquè havia prescrit.

 

ARXIVAT A:
CulturaViolència masclistaAssetjament sexual
Anar al contingut