Exaltació franquista de la Falange a l'Ateneo de Madrid 80 anys després d'expropiar-lo
La sala d'actes de l'Ateneo de Madrid, aquest dissabte en plena celebració de l'aniversari de la Falange
Madrid

Exaltació franquista de la Falange a l'Ateneo de Madrid 80 anys després d'expropiar-lo

Hi han celebrat els 86 anys de la seva fundació, el 1933, i sis anys després, acabada la Guerra Civil, es van quedar l'edifici

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte, 26 d'octubre l'Ateneo de Madrid va acollir un acte que li ha fet despertar vells fantasmes del passat: la Falange hi va celebrar el 86è aniversari.

Perquè aquest 2019 fa 80 anys que, precisament, la Falange va ocupar i quedar-se l'edifici de l'Ateneo: va ser el 1939 i el van convertir en la seva delegació d'educació a Madrid.

 

 

Van llogar la sala

En l'acte d'aquest dissabte, però, la Falange va ser només un usuari privat que va llogar la sala d'actes. Almenys, aquesta ha estat l'explicació dels responsables de la institució.

Els diversos corrents en què està dividit actualment aquest partit, fundat per José Antonio Primo de Rivera, es van posar d'acord per celebrar-ho conjuntament.

Són Falange Espanyola de les JONS, la Germandat Nacional de la Vella Guàrdia i la Falange pròpiament dita.



Exaltació franquista contra la Constitució

Durant l'acte es va cantar l'himne del partit, el "Cara al sol", es va fer la salutació feixista i es van recordar i honorar el fundador del partit i altres destacats falangistes.

També es van fer crides a favor de la unitat d'Espanya i del franquisme. El líder actual de la Falange, Manuel Andrino, a més, va reclamar l'abolició de la Constitució:

"La Constitució espanyola és l'autèntica culpable del caos, la ruïna i la situació de ruptura i d'enfrontament civil que hi ha no només a Catalunya, sinó a la resta d'Espanya."

Els assistents van acabar la celebració anant en manifestació fins al Congrés dels Diputats:

 

Queixes de socis

Alguns mitjans asseguren que hi ha hagut socis de l'Ateneo que s'han queixat que s'hi fes aquest acte i alguns fins i tot han reclamat la dimissió de Juan Armindo Hernández.

Armindo, que presideix la institució des del maig, ha al·legat que era un acte privat i que es tracta només del lloguer d'un espai.

A les xarxes socials també alguns usuaris han denunciat que es pugui fer apologia del franquisme en un lloc com l'Ateneo:


Quan l'Ateneo té una petició que pot ser problemàtica, és la junta directiva la que decideix, i això és el que va passar el gener del 2018. 

Llavors es va demanar per fer un acte a favor dels líders independentistes catalans presos i la junta va decidir negar el permís per fer-lo.

A Twitter també hi ha hagut usuaris que han equiparat la celebració de la Falange amb l'acte que hi va fer el Partit Comunista fa mesos:


Des de principis del segle XIX

L'Ateneo Científico, Literario y Artístico de Madrid és una institució privada que té els orígens a principis del segle XIX, quan va crear-se per promoure la Il·lustració i la ideologia liberal.

L'han presidit figures com Miguel de Unamuno, Manuel Azaña o Ramón María del Valle-Inclán, i es considerada una de les principals institucions culturals d'Espanya.

Durant el franquisme, però, a banda de perdre la seva seu a mans de la Falange, va ser utilitzat pel règim com a instrument per fer activisme polític.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaFranquismeMemòria històrica
Anar al contingut