Evo Morales anuncia noves eleccions a Bolívia després de les acusacions de frau
El president de Bolívia, Evo Morales, anunciant nous comicis (Reuters/Carlos Garcia Rawlins)
La Paz

Evo Morales anuncia noves eleccions a Bolívia després de les acusacions de frau

La policia i l'exèrcit s'havien negat a reprimir els manifestants que fa dies que protesten al carrer

RedaccióActualitzat

El president de Bolívia, Evo Morales, ha anunciat aquest matí que convoca noves eleccions generals. Ho fa després de l'informe de l'Organització dels Estats Americans (OEA), que recomana la repetició de les eleccions del 20 d'octubre, que van donar Morales com a guanyador.

El president anunciava així la convocatòria de nous comicis, sense concretar cap data:

"Convoco noves eleccions nacionals, que a través del vot, permetin al poble bolivià elegir democràticament les seves noves autoritats, incorporant nous actors polítics."


El president bolivià s'hi ha vist forçat per la revolta de la policia i de l'exèrcit, que diuen que no volen ser utilitzats per reprimir les manifestacions ciutadanes que es van desencadenar davant de les denúncies d'irregularitats en el recompte de vots de les eleccions del 20 d'octubre.

També ha acceptat renovar l'òrgan electoral que supervisa els comicis, com li reclama l'oposició.

En les últimes hores els manifestants han incendiat propietats del governador d'Oruro i de la germana del mateix Morales. Més de 30 persones han resultat ferides en els aldarulls.

 

Protestes al carrer contra Evo Morales (Reuters/Carlos Garcia Rawlins)

En la seva compareixença, el mandatari també ha fet una crida a abaixar la tensió i ha assegurat que tothom té l'obligació de pacificar Bolívia.
 

 

Els líders opositors, Carlos Mesa i Luis Fernando Camacho, han reclamat al president que dimiteixi, però Morales diu que és el clar guanyador de les eleccions i denuncia un cop d'estat dels que no accepten els resultats.


Els comandaments militars es neguen a "enfrontar-se al poble"

El comandant en cap de les forces armades, Williams Kaliman, ha advertit que l'exèrcit de Bolívia farà costat al poble i ha exigit una sortida política al conflicte.

"Mai ens enfrontarem al poble al qual ens devem i sempre vetllarem per la pau, la convivència entre germans i el desenvolupament de la nostra pàtria. Els problemes actuals generats a l'àmbit polític han de ser solucionats en el context dels més alts interessos de la pàtria, abans d'arribar a moments irreversibles."


Durant les tres setmanes de revolta, hi ha hagut tres morts i prop de 400 ferits.

ARXIVAT A:
EleccionsCorrupció
Anar al contingut