Evacuen els animals del zoo de Gaza, a punt de morir de gana o de malaltia

Els habitants de l'últim zoològic de la Franja ja són a Sud-àfrica, però milions de palestins hi continuen tancats sense accés a recursos essencials

Txell FeixasActualitzat

Una cinquantena d'animals que fins fa poc vivien al parc zoològic de Rafah ja són a Sud-àfrica. Han hagut de fer un viatge de 9.000 quilòmetres perquè estaven malalts, desnodrits i estressats, i a Gaza no els podien alimentar millor ni garantir-los els tractaments necessaris.

Hi ha una persona a la qual aquest trasllat li sap molt greu, però que alhora se n'alegra, per uns animals que s'estima molt, i que sap que ara estaran bé. És el Fathi Gomaa, propietari del zoo de Rafah.

"He criat aquests animals com si fossin els meus fills. Però, malauradament, aquí no tenen assistència mèdica. Moltes bèsties estan malaltes i han de ser tractades fora."


Abans d'emprendre el llarg viatge, els animals han estats sedats i col·locats en gàbies habilitades per al trasllat.

 

Sortida de Gaza dels animals, sedats i en gàbies

 

Un cop han arribat al lloc que ara serà casa seva, alguns, com la lleona Pisa, no gosaven sortir de la gàbia. Tenia por de fer-ho, després d'anys d'un captiveri marcat per les estretors i la banda sonora, gairebé permanent, dels bombardejos.

Un altre lleó, el Motan també va arribar descol·locat a l'altra banda de món.

 

El lleó Motan, ja en terres sud-africanes (Reuters TV)

 

La Hildegard Pirker, cap del Departament d'Animals de l'espai que ara els acollirà, confia que aviat s'adaptaran i podran ser tractats.

"Nosaltres només volem que agafin una mica més de força i ara els alimentarem. Esperem que s'acostumin aviat a les nostres rutines."

És, sens dubte, un final feliç per als lleons, micos, estruços, paons, llops, hienes i altres animals que, a partir d'ara, ben segur que viuran millor.

La seva història, però, té un contrapunt paradoxal, amb regust agredolç: el dels 2 milions de persones que, mentre veien que els animals eren evacuats de Gaza, es preguntaven: "I per què no ens deixen viure com a persones, a nosaltres?"

 

La Pisa i el Motan comencen a adaptar-se al seu nou hàbitat sud-africà (Reuters TV)

 

L'estreta franja situada entre Israel i Egipte, de 365 quilòmetres quadrats, ha estat qualificada com la presó a l'aire lliure més gran del món, perquè els seus habitants, sotmesos a bloqueig, no en poden sortir. Ni tan sols els malalts greus -per exemple, de càncer- que no disposen de tractament ni poden viatjar per rebre'n.

Un informe de l'ONU afirma que l'any 2020 Gaza serà "inhabitable", tot i que algunes veus asseguren que aquest fet passarà abans.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient PalestinaGaza
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut