Evacuen 31 nadons prematurs de l'Hospital Al-Shifa de Gaza cap a Egipte

Per ara ja han arribat a Egipte 28 nadons i n'hi ha tres que continuen en un hospital al sud de Gaza

RedaccióActualitzat

Un primer grup de la trentena de nadons prematurs que eren a l'Hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja de Gaza, han estat evacuats a Egipte per rebre l'atenció mèdica que necessiten. La nit de diumenge l'han passat a l'hospital d'Al-Helal de Rafah, al sud de la Franja, i durant el matí els han portat fins al pas fronterer de Rafah.

Abans del setge d'Israel a l'hospital i posterior assalt ara fa cinc dies, a l'hospital hi havia 39 nadons prematurs en incubadores. La manca d'electricitat al centre hospitalari va deixar les incubadores sense funcionar i, per això, van morir 8 dels nadons.

Ara, els 31 prematurs que quedaven han estat traslladats al sud de la Franja, 28 ja són en un hospital a Egipte i els altres tres són en un hospital al sud de la Franja on estan rebent tractament.

Els han transportat en incubadores de temperatura controlada i un cop a l'hospital metges i infermeres els han atès per estabilitzar-los a la unitat de cures intensives neonatals.

A les imatges que s'han difós es veuen els nadons ubicats l'un al costat de l'altre, protegits amb gorro i mantes, per mantenir l'escalfor corporal.

El primer grup de nadons prematurs procedents de Gaza, transportats fins a Egipte
El primer grup de nadons prematurs procedents de Gaza, transportats fins a Egipte (Reuters/Hatem Khaled)

Els nadons han estat evacuats sense que hagin pogut acompanyar-los els seus pares o altres familiars, que s'espera que es trobin amb ells a Egipte. Els han acompanyat un metge i quatre infermeres.

"Han sobreviscut 31 nadons, de 39. Vuit han mort, els dos últims aquest diumenge al matí, a l'Al-Shifa. Uns quants estan crítics i un amb respiració artificial; altres greus, i uns pocs estables, cosa que ens permet alimentar-los directament o amb sondes", explicava Mohammed Zaqout, director general dels hospitals de Gaza.

Segons informa la BBC, pesen entre 800 i 1.200 grams i el més petit té només 28 setmanes. La por que passen les mares per la guerra té relació directa amb l'excés de nadons prematurs, tal com explica la llevadora de l'Hospital Nasser de Khan Yunis, Sameh Qeshta: "Els dies abans de la guerra, solíem tenir 15-20 naixements diaris, però ara la xifra ha pujat a 35-40 parts cada 24 hores; de vegades més, perquè també hi ha avortaments espontanis, pèrdues i naixements prematurs, a més a més dels parts normals."

Exterior de l'Hospital Al-Shifa, aquesta setmana, abans de l'evacuació (Reuters/Ahmed El Mokhallalati)


Al-Shifa, "zona de mort"

L'evacuació s'ha fet després que un equip de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi pogut arribar a Al-Shifa, evacuat dissabte després d'un ultimàtum de l'exèrcit israelià.

Fins ara, en aquest hospital, el més important de la Franja de Gaza, hi quedaven 25 sanitaris i 291 pacients, inclosos aquesta trentena de nadons prematurs.

Estesa de cossos que no han pogut ser enterrats a l'exterior de l'Hospital Al-Shifa aquest dimecres (Reuters/Ahmed El Mokhallalati)

En arribar a Al-Shifa, l'equip de l'OMS ha descrit l'hospital com una "zona de mort", amb signes de trets i bombardejos i una fossa comuna a l'entrada.

La situació, insostenible, ha dut l'OMS, també, a mostrar la seva "preocupació per la propagació de malalties quan arribi l'hivern", després de setmanes amb la població palestina amuntegada en refugis amb pocs aliments i sense aigua potable, com ha alertat Richard Peeperkorn, representant de l'organització als Territoris Ocupats.


Gaza, sense hospitals

Aquest dissabte, d'altra banda, el Ministeri de Sanitat de la Franja de Gaza també ha informat que tots els hospitals estan fora de servei i que només queden operatives dues petites clíniques a la Ciutat de Gaza, al nord, la part més castigada per l'exèrcit d'Israel.

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut