Evacuacions massives a Austràlia pels incendis: "Marxeu mentre pugueu"

L'exèrcit australià evacua amb vaixells militars milers de persones de l'estat de Victòria, un dels més afectats pels focs

RedaccióActualitzat

Milers de persones estan sent evacuades al sud-est d'Austràlia a causa dels incendis. El govern ha decretat l'estat d'emergència en previsió d'un dissabte infernal, perquè les temperatures tornaran a pujar per sobre dels 40 graus i s'esperen forts vents.

Les autoritats han sigut contundents en aconsellar els residents i turistes que abandonin la regió de la costa sud-est del país: "Marxeu mentre pugueu."

L'evacuació no és fàcil per la quantitat de carreteres i altres vies de transport afectades pels focs. Les carreteres que estan obertes estan col·lapsades, i on no es pot arribar per terra l'exèrcit ha ajudat milers de ciutadans a marxar per mar. En alguns casos és l'única escapatòria.

 

Carreteres col·lapsades per les evacuacions a Nova Gal·les del Sud


Ja hi ha hagut almenys 17 morts i 1.300 cases han quedat destruïdes per les flames, afavorides pel vent i les altes temperatures.

Hi ha zones que han quedat aïllades per terra. Es distribueix menjar i aigua potable amb helicòpter. Es rescaten les persones més vulnerables com gent gran, ferits i infants. El fum i les condicions meteorològiques també dificulten l'auxili per l'aire.

 

Incendis devastadors a Baimsdale, a l'estat de Victòria (Reuters)

 

El fum dels incendis enfosqueix el sol a Sydney (Reuters/John Mair)

 

Moltes carreteres estan tallades a causa del foc i del fum (Reuters)

 

Forçats a marxar

A Nova Gal·les del Sud els bombers evacuen per la força, si cal, els més reticents. El primer ministre, Scott Morrison, ha dit sobre el terreny que aquesta és la prioritat.

"La prioritat ara és combatre el foc i evacuar la població per posar-la fora de perill."

Morrisson, escridassat per la gent, demana paciència als ciutadans, que col·lapsen les carreteres i ja hi ha escassetat de combustible o subministraments, però les crítiques no cessen i cada vegada són més fortes.

 

Cues als supermercats per proveir-se d'aigua i queviures (Reuters)


Scott, un negacionista del canvi climàtic i defensor de la indústria del carbó, descarta que l'escalfament global tingui res a veure amb aquesta temporada extrema d'incendis:

"La política (mediambiental) de cap govern del món no es pot relacionar amb cap incendi, i espero que no suggereixin que és el cas aquí."

 

Els ciutadans no perdonen tampoc al primer ministre que marxés a Hawaii de vacances en plena crisi.

Des del juliol, la superfície cremada a Austràlia triplica la que es va incendiar a l'Amazònia en tot l'any passat.

 

Imatges del fum dels incendis des d'un satèl·lit (Reuters)


A l'illa de Tasmània també s'ha declarat l'emergència per un focus que crema sense control prop de la capital, Hobart.

A l'altre extrem del país, a l'estat d'Austràlia Occidental, un altre incendi també crema sense control cap a l'estat d'Austràlia del Sud, on també es preparen per afrontar temperatures superiors als 40 graus.

 

L'estat d'emergència permetrà als bombers evacuar per la força els més reticents


Davant l'extrema gravetat de la situació, el Comitè de Seguretat Nacional es reunirà aquest dilluns amb els dirigents estatals per abordar la resposta des del govern federal.

Normalment, els incendis es combaten a escala estatal, però es preveu que en aquesta ocasió durin mesos.


Uns 500 milions d'animals, víctimes dels incendis


Les flames també estan provocant un autèntic desastre en la fauna australiana. Fins ara es calcula que uns 480 milions d'animals han estat víctimes dels incendis forestals devastadors, calcinats pel foc o morts per la falta d'aliments i refugi. Majoritàriament es tracta de mamífers, aus i rèptils.

Christopher Dickman, ecòleg de la Universitat de Sydney, afirma que és "un desastre sense precedents":

"Alguns dels animals han mort als incendis. N'hi ha d'altres que han intentat escapar volant o refugiant-se al subsol, però el perill és quan tornen o surten a la superfície i no troben menjar o són assetjats per guineus o gats"

 

 

 

 

Dickman explica que l'impacte dels incendis no se sabrà fins que els científics puguin entrar a les zones calcinades. En tot cas, avança que el dany és immens pel desequilibri causat als ecosistemes, on moltes espècies afectades contribueixen a la pol·linització de plantes o al transport de llavors.

"Si els ecosistemes afectats estan aïllats pot ser que passin molts anys abans que algunes espècies tornin. Hi ha molts rèptils i mamífers que no tenen molta mobilitat. Fins i tot pot haver-hi espècies que no tornin mai més"

 

Austràlia acull una gran varietat d'animals únics al seu territori continental, com els cangurs, els coales, els ornitorrincs o els dingos, entre molts altres.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut