La policia israeliana patrulla el litoral de Tel Aviv
Tel Aviv

Eurovisió a Israel: seguretat extrema entre el glamur i les crides al boicot

8.000 agents desplegats a Tel Aviv i patrulles per mar controlen el litoral, mentre hi ha un alto el foc als territoris ocupats palestins

Actualitzat

Fortes mesures de seguretat a Tel Aviv amb motiu de la celebració del festiva d'Eurovisió aquest dissabte. Per una banda ja comencen a arribar-hi cantants, grups i delegacions dels països que hauran de prendre part en les semifinals avui, dilluns, i dijous, per classificar-se per a la final de dissabte. Per tant, tota una setmana d'assajos, nervis i música, però envoltada de fortes mesures de seguretat de la policia israeliana. El  glamur d'Eurovisió contrasta amb la situació política als territoris ocupats de Gaza i Cisjordània amb el poble palestí, i per aques motiu hi ha una campanya que crida al boicot internacional.


Un desplegament de 8.000 agents a la ciutat, i llanxes de la policia israeliana patrullen el litoral de Tel Aviv. La capital israeliana ha intensificat la vigilància, segons explica Micky Rosenfeld, portaveu Policia Israeliana, ara que comença la setmana del Festival d'Eurovisió.

"Hi haurà prou seguretat per als milers de visitants que hi participen i que es troben a la zona d'Eurovisió aquesta setmana. Tenim uns 8.000 agents sobre el terreny."

 

Patrulles de policia als carrers de Tel Aviv

 

I és clar, tanta seguretat es fa ben visible pels turistes que han vingut a viure in situ la celebració d'aquesta edició 64 del concurs músicotelevisiu, però no sembla que creï cap alarma. Catherine Osborne, turista britànica.

"Estem molt bé. Hi ha policies, però no perceps un excés de seguretat i no estem gens nervioses."

 

Boicot al festival

Però la situació als territoris ocupats continua ben encesa i encara s'afegeix la campanya de descrèdit del moviment BDS, Boicot, Desinversió i Sancions, que reclamen a les delegacions del països participants a Eurovisió que no assisteixin al concurs.

 

Manifestacions solidàries amb el poble palestí als territori ocupats de Gaza i Cisjordània

 

En aquest sentit, les forces de seguretat també han plantejat la preocupació que el concurs podria ser alterat per l'augment de la violència transfronterera entre Israel i militants palestins a Gaza. Però hi ha un alto el foc que va entrar en vigor fa una setmana.

 

Destrosses d'un atac a Gaza el 5 de maig

 

Israel ha respost amb vídeos promocionals com aquest, que donen la benvinguda a Israel:

 

El festival

L'ambient festiu omple Tel Aviv i els representants dels diferents països ja trepitgen els 120 metres de catifa taronja, -que no vermella-, del Palau de Fires i Convencions.

Netta Barzilai, guanyadora del festival de l'any passat, a la catifa taronja (Reuters)

 

A l'interior els assajos s'intensifiquen per tenir-ho tot a punt per a dissabte.

Assaig de Miki Núñez candidat per Espanya al festival

 

El terrassenc Miki Núñez ha pogut assajar "La venda", la cançó festiva creada per "La Pegatina" que representarà Espanya en aquesta edició. Malgrat alguns detalls per millorar, s'ha mostrat optimista de cara a la final de dissabte, perquè Miki, igual que els representants de França, Itàlia, Alemanya, el Regne Unit i l'amfitriona Israel, s'estalvien passar per les semifinals d'aquest dilluns i dijous.

Mentrestant, el compte enrere organitzatiu i de seguretat contrasta amb la festa del "village", atraccions i actuacions contínues.

ARXIVAT A:
Festival d'EurovisióIsraelGaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut