Barcelona

Europa vol accelerar la digitalització de la sanitat

Els ministres de Salut de la Unió Europea han aprovat l'adopció de mesures comunes per impulsar l'anomenada "sanitat digital" en una conferència aquest matí a Barcelona, que ha conclòs amb una declaració de contingut molt declaratiu però amb compromisos clars per garantir l'adopció d'aquest canvi en els sistemes de salut de cada estat membre.

Actualitzat
La vicepresidenta de la Comissió i responsable de les qüestions digitals, Neelie Kroes, ha simbolitzat aquest pas endavant amb una petició expressa per "canviar de marxa". "L'economia ho exigeix, els ciutadans ho esperen i la tecnologia està a punt", els ha dit Kroes.

La trobada d'alt nivell coincideix, per primer cop, amb la conferència internacional sobre salut digital, un escenari on més de 3.500 professionals del sector debaten els progressos en diverses sessions especialitzades i per conèixer els aparells i el programari que les empreses tecnològiques exhibeixen a la sala d'expositors.

La ministra espanyola de Sanitat, Trinidad Jiménez, que ha rebut elogis repetits de la comissaria Kroes, ha assegurat que la sanitat digital és "un instrument de cohesió en un Estat molt descentralitzat" i ha anunciat com a primer repte la possibilitat que tots els ciutadans puguin fer servir la seva targeta sanitària allà on es trobin d'Espanya, una opció que ara mateix encara no és sempre possible a causa de la diversificació d'unes targetes identificatives que són competència de cada autonomia.

Per això ha anunciat que ja hi ha 8 comunitats autònomes amb capacitat d'interoperabilitat i s'ha mostrat confiada que quan acabi l'any 2010 la història clínica digital i la recepta electrònica seran una realitat al conjunt d'Espanya.

Jiménez ha estat contundent quan ha afirmat que "el paper desapareixerà dels hospitals", un canvi que segons ha dit permetrà una millora de la seguretat de les dades i de l'atenció dels pacients.

La data límit per al conjunt de la Unió se situa en el 2015, perquè hi ha països que tot just comencen ara aquesta cursa mentre que d'altres ja tenen la feina avançada, com és el cas espanyol, que la ministra ha qualificat de "líder".

Per la seva banda, Neelier Kroes ha insistit que la declaració aprovada permet implementar de forma ràpida tot els passos que s'han previst i ha urgit els estats a progressar en aquesta direcció. Ha destacat el lideratge europeu en matèria de sanitat digital.

La consellera de Salut, Marina Geli, ha deixat clar que Catalunya ja ha fet els deures: totes les farmàcies de Catalunya ja poden actuar amb receptes electròniques i la prova és que dels 12 milions de receptes de l'any passat, prop de quatre eren d'aquestes característiques. La història clínica digitalitzada i compatible amb estàndards europeus també és una realitat.

Potser perquè aquest tram ja el considera cobert, Geli ha posat l'accent en el paper dels ciutadans i ha defensat que les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) atorguen més capacitat de decisió als ciutadans. També ha volgut anotar que el pas immediat és l'atenció als crònics i a la gent gran, uns grups que gràcies a la digitalització de l'atenció sanitària podran veure's més ben atesos.

En totes les intervencions d'aquest inici polític de la setmana dedicada a la sanitat digital s'ha deixat clar que el procés s'adreça al conjunt de la ciutadania però que implica per força els centres de salut, els professionals sanitaris i les empreses del sector tecnològic.

Durant els propers dies, es donaran a conèixer opcions concretes per a cada necessitat i es presentaran algunes solucions tècniques.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut