Les banderes de Xipre i la Unió Europea onegen sobre el Palau presidencial de Nicòsia. (Foto: Reuters)
Xipre haurà d'aplicar un paquet de mesures d'austeritat. (Foto: Reuters)
Brussel·les

Europa surt al rescat de Xipre amb un crèdit de 10.000 milions d'euros

L'Eurogrup aprova una línia de crèdit de 10.000 milions d'euros per allunyar el país de la fallida. El govern de Nicòsia haurà d'aplicar, a canvi, la recepta ja coneguda d'austeritat, reformes estructurals i privatitzacions que han adoptat prèviament els altres quatre països rescatats fins ara.

RedaccióActualitzat
Els ministres d'Economia i Finances de la zona euro han aconseguit tancar un acord per rescatar Xipre i salvar el país de la fallida com a conseqüència de la fràgil situació del seu sector bancari.

Després d'una maratoniana reunió, que s'ha allargat més de deu hores, i a la qual també assistia la directora de l'FMI, Christine Lagarde, han acordat un pla d'ajuda a través d'un crèdit de 10.000 milions d'euros, 7.000 menys dels inicialment previstos.

A canvi del rescat, el govern xipriota ha accedit a incrementar els impostos sobre les empreses del 10 al 12,5%, i a imposar una taxa del 9,9% sobre els dipòsits bancaris de més de 100.000 euros, i del 6,75% sobre la resta.

El president de l'Eurogrup ha dit que l'acord preveu un paquet de reformes estructurals i privatitzacions, així com de contenció pressupostària.

Xipre és el cinquè país que recorre a l'ajuda europea, després de Grècia, Irlanda, Portugal i l'estat espanyol. Precisament en un d'aquests països, Portugal, milers de funcionaris van sortir aquest divendres als carrers de Lisboa per exigir la renúncia del govern del conservador Pedro Passos Coelho.
Anar al contingut