Ethan Linderberger va decidir vacunar-se quan va fer els 18 anys, en contra de l'opinió de la seva mare
Ethan Linderberger va decidir vacunar-se quan va fer els 18 anys, en contra de l'opinió de la seva mare
Brussel·les

El noi que va desafiar la mare antivacunes, a la cimera mundial per la vacunació

Ethan Lindenberger ha comparegut a la primera cimera internacional sobre vacunació, organitzada per la CE i l'OMS, per combatre les informacions falses i el rebrot de malalties

RedaccióActualitzat

El jove Ethan Lindenberger, nascut a Ohio en el si d'una família antivacunes, es va plantar contra aquesta creença. Fa uns mesos, als 18 anys, va decidir vacunar-se de la grip, l'hepatitis A, la B i del papil·loma humà, un acte de rebel·lia que l'ha convertit en activista provacunació. Fins i tot va comparèixer al Senat nord-americà per exposar el seu cas.

Ara, Lindenberger ha narrat la seva experiència en la primera cimera mundial sobre la vacunació, que la Comissió Europea i l'Organització Mundial de la Salut han organitzat aquest dijous per combatre la creixent falta de confiança en les vacunes al primer món.

L'objectiu de la trobada ha estat defensar l'eficàcia i seguretat de les vacunes, contrastada científicament, i indagar com convèncer els detractors.

"Probablement, la meva mare no canviarà mai d'opinió", ha admès Lindenberger, que ha demanat acostar-se als antivacunes amb empatia:

"Els que opten per no vacunar ho fan pensant que és per la seguretat dels seus fills. Tenia empatia, respecte i comprensió és realment important perquè, en comptes de demonitzar l'altra part, has d'allargar-los la mà i construir un pont perquè vinguin a tu."

Ell es va informar buscant fonts fiables, mentre que la seva mare continua pensant que les vacunes poden causar autisme o danys cerebrals:

"Jo sabia que era important buscar fonts mèdiques. La meva mare, en canvi, no hi confiava i es basava en històries personals de webs i grups per trobar informació que no era fiable".

 

La cara i la creu de les xarxes

Els assistents a la cimera s'han quedat muts amb la intervenció d'un altre ponent, Fergal Brennan, germà de la Laura Brennan, una jove irlandesa morta als 26 anys d'un càncer de coll d'úter, després d'haver contret el virus del papil·loma humà (VPH).

El germà de Laura Brennan ha destacat que "la veu d'una noia ho pot canviar tot"


Brennan ha coincidit amb Lindenberger a defensar un acostament no agressiu als antivacunes i ha posat en valor l'ús de les xarxes socials:

"Ella contestava amb bondat tothom que se li va acostar per demanar-li consell i informacions fiables. Les xarxes són un niu de desinformació sobre les vacunes, però també un puntal en la campanya a favor de la vacunació contra el VPH del Servei de Salut irlandès."

El cas d'aquesta noia, morta al març, va elevar del 50 al 70% la taxa de vacunació contra el VPH a Irlanda.

 


Eficàcia demostrada

La cimera s'ha celebrat a Brussel·les amb més de 400 professionals del sector (Comissió Europea)

Les vacunes són la mesura de salut pública més eficaç que existeix i salven dos milions i mig de vides cada any. Així ho avalen les dades científiques. Malgrat això, baixen les taxes de vacunació a molts països i és alarmant l'augment de brots de malalties evitables, com ara el xarampió.

Des que va començar el 2019 s'ha notificat el nombre més gran de casos de xarampió a escala mundial des del 2006.

A la cimera hi han assistit més de 400 personalitats polítiques i científiques de tot el món. Al final de la trobada s'ha fet una declaració de consens per donar tot el suport a l'efectivitat de les vacunes, que han permès, entre altres coses, que la verola estigui erradicada i que Europa estigui lliure de pòlio.

Combatre les informacions falses

Els organitzadors creuen que un dels principals motius de la disminució de la vacunació són les informacions falses que corren per les xarxes. En una enquesta feta a l'abril per l'Eurobaròmetre van trobar que gairebé la meitat de la població creu que les vacunes sovint poden provocar seriosos efectes secundaris.

Per combatre aquest tipus de dades errònies, s'han introduït mesures per identificar i tancar comptes amb informació falsa. De fet, l'OMS ja ha anunciat recentment un acord amb Facebook i Instagram per combatre les notícies falses a les xarxes. A més, es prioritzaran les informacions provinents de fonts mèdiques.

També ha creat un hashtag específic, #VaccinesWork.

Augmenten els casos de xarampió a Europa

L'OMS ha constatat que en el primer trimestre del 2019 el nombre de casos de xarampió es va triplicar a Europa. El 2018 se'n van registrar 82.000 casos a tot el continent, més de la meitat a Ucraïna.

La vacuna contra el xarampió, clau (AFP)


A Catalunya, l'índex de vacunació és alt, però els experts alerten que cal mantenir-lo. Es recomana que les persones entre 30 i 45 anys que no estiguin vacunades, o no estiguin segures de portar les dues dosis, parlin amb el seu metge i, davant el dubte, se la tornin a posar. Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, diu:

"Els virus estan circulant en alguns països i també entren a Espanya. Però gràcies al fet que la cobertura general de la població de vacunats a Espanya és bona i està dins dels marges de seguretat, encara no ens ha afectat. Estem en una situació molt bona i el que podem fer és mantenir-la i enfortir-la."

Els nous casos de xarampió han fet que 4 països europeus hagin perdut l'estatus de país lliure de xarampió. El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, alerta:

"La desinformació sobre les vacunes pot ser tan contagiosa com perilloses són les malalties que es propaguen."

 

Mesures en altres països

Els nous casos de xarampió han fet que països com Alemanya es plantegin multar els pares que no vacunin els fills. D'altres, com Holanda, han parlat d'obligar a vacunar els infants perquè puguin accedir a l'escola bressol.

A la cimera també s'han tracat temes com la carrera per millorar les vacunes actuals o trobar-ne de noves, i com cal atendre els prop de 20 milions d'infants al món que no estan immunitzats perquè no tenen accés a les vacunes.

ARXIVAT A:
VacunesSalut
Anar al contingut